2016-01-27 621 浏览
天寒地冻,去铜锣湾行街,晚饭真系要食返d野暖肚。好耐无黎hysan,又出现唔少新食店。上到食肆几层,发现有间中菜,装修都几摩登,就入去试下。呢间店菜式都好多元化,好多特别花款。先黎个榄角肉松蒸秋葵,秋葵有d潺菜果种黏黏地,唔系人人中意,但配上榄角肉松,盖左少少草青味,会比较易入口。我几中意秋葵口感,虽然黏住个口,但清清地,新鲜又健康。另外叫左个汤,金山石斛花炖乌鸡,听上去都知滋补,貌相仲好靓,真系有好多金黄色的石斛花,睇上去好似淡淡地,但一饮落就觉得肉味好浓郁,好香,有少少药材调味。手撕千丝饼,开头以为好似一般酒楼甘咸水角形状,黎到原来系扁扁的。个饼好多层丝,应该系萝卜丝,油炸但一d都唔油腻。好好食,忍唔住食左2件。京川汁滑饺子,个汁好熟悉,系红油抄手个味,饺子皮唔算厚,饀料有猪肉同菜,都几足料,点埋个汁入哂味。避风塘鲜拆富贵虾,完全无虾壳,岩哂懒人,而虾肉都几大只,炸左都唔鞋,keep到嫩滑,炸粉亦唔算厚。甜品叫左榴梿雪梅娘,岩哂中意榴梿人士,味好浓,cream好滑,有少量榴梿肉,如果多d就好了😚总括今餐都唔错,菜式都几新颖。

呢间店菜式都好多元化,好多特别花款。

总括今餐都唔错,菜式都几新颖。
榄角肉松蒸秋葵
金石斛花炖乌鸡