2021-04-20
位置東涌喜來登酒店既呢間嶼坊,位置十分偏僻,由東涌地鐵站行過嚟起碼都要15至20分鐘左右,地理位置就唔多好啦,而有啲酒店因為地點遠,會安排接駁巴士送食客往來地鐵站,但呢間暫時就未有,安排上就方便唔到啲食客啦~而今次係食晚餐的,6點鐘就開始可以入座,一開頭就無乜人入座,但開始左無耐就越坐越滿,當晚應該有大概一半入座率,人流亦比想像中多😂😂一入座先睇海鮮區,有花甲,藍青口,螺,蟹腳同最重要既生蠔👍🏻每隻生蠔會由廚師洗同掃乾淨先拎比你食,感覺較好。而生蠔較細隻同薄身,口感就差啲,但味道亦有小小蠔味,雖然有生蠔,但質素只屬一般水平,而蟹腳就唔算係好新鮮好鮮甜果隻,都係合格水平,而其他海鮮都係正正常常,無乜特別~而熟食區主要係以西餐為主,西冷牛扒方面都係有一大舊牛肉擺係度,然後由廚師切比你,而牛肉既味道都係一般,牛味都唔算濃,而粉面區都係有菜配粉麵,由於留返個肚食其他既關係,菜同麵今次就無食到啦~而中菜都仲有燒味食,有燒鴨,雞同燒肉,不過成日去拎野食果時都唔多覺有廚師企係後面斬燒味😅可能比較少人拎,同埋佢就唔係斬好擺係碟上,可能見係咁啲人拎既意慾都無咁大😅😅至於日式食物區有炸天婦羅食,都有蝦,魚
至於日式食物區有炸天婦羅食,都有蝦,魚柳、蕃薯同南瓜,旁邊都見到廚師即炸,而食落脆漿唔會太厚,味道都唔錯,係可以拎既食物之一👍🏻
「重點回本位」係熟食區既重點就係焗龍蝦,佢個位置係比較隱蔽,係有個廚師拎比你,並唔係擺係個盤到比你拎,所以都要每轉等一等先有得拎,而龍蝦size算正常,配合埋蒜茸一齊食十分鮮甜,而龍蝦肉唔會太霉,算係回本位之一👍🏻👍🏻
而每人都會有一份鮑魚同冬菇送既,由侍應遞上黎的,至於鮑魚size合理,不過遞上黎果時略嫌有啲凍,味道都正常
最後甜品區既甜品都多款式,尤其芝士蛋糕同檸檬蛋白撻幾好食,而雪糕就係movenpick既,味道幾多,有比較少見既青檸味同芒果味,不過就唔係自己拎,係由職員舀比你
總結以自助餐嚟講食物款式都夠,但位置實在十分偏僻,而價錢亦要約$500一位,所以以呢個價錢嚟講亦不一定要選擇呢間啦~