2020-12-08 1973 浏览
喺沙田生活咗几十年,竟然未去过龙华酒店,实在说不过去。于是趁住风和日丽,我地就前往一探究竟!我地喺沙田站B出口出发,沿住沙田中央广场小路,行咗大约十分钟,就到咗龙华酒店门口。昔日仲未有吐露港公路及九广铁路嘅时候,相信驾车前来茗茶的人,一定系络绎不绝啦!我地怀住兴奋嘅心情,沿住灯笼小径步行上去,见到门前有只大肥鸡,好可爱。然后又见到一只识讲「哈啰」嘅小鹦鹉,十分趣致。去到餐厅门口,店员问我地想坐室内大廰定室外雅座,由于当日都几大风,所以我地就拣咗坐大厅。里面只有一两枱客人正在进食,完全符合限聚令要求。打开本餐牌簿,𠮶啲旧阵时嘅广告单张真系好有怀旧feel!我地点咗龙华三宝:鸡粥、乳鸽、山水豆腐。喺等紧食物送嚟嘅时候,我地欣赏吓大厅里面挂起嘅粤语长片电影明星嘅黑白照片,同埋一代武打巨星李小龙先生嘅彩色挂画。而今年适逢系李小龙先生诞辰80周年,真系令人不禁怀缅过去常陶醉,一半乐事,一半令人流泪。讲吓啲食物先,粥底好绵,鸡肉嫰滑。乳鸽好脆,拎上手仲有少少热辣辣,记得趁热食!椒盐山水豆腐份量好大而且都系好脆口,不过略咸,可能因为唔够喼汁啦!喺龙华酒店度过咗愉快嘅下午!希望疫情后大家多多帮衬,唔好

喺龙华酒店度过咗愉快嘅下午!希望疫情后大家多多帮衬,唔好俾呢啲香港情怀失传呀!

龙华乳鸽
沙田鸡粥