2024-01-17 2061 浏览
睇返啲食评纪录,原来都有成大半年无食过自助餐,其实,近几年都少咗食自助餐,因为好老实,无以前咁有食力。不过,一班朋友约出嚟聚一聚,拣食自助餐就方便到大家各有所好,而且,流流长食成晚,大家就可以尽情咁倾,而今次就嚟到尖沙咀「港青」嘅「再临阁」餐厅。虽然成日听人讲北上消费,但今日虽然喺周中,但估唔到全场坐满,真喺有少少意外。环境装修摩登,但杀食位就喺对住文化中心一面全部落地大玻璃,所以,景观开扬。依家感觉香港好似无咗个冬天咁,冻一个星期就暖和返晒。将快又过年,依家都唔知算唔算已经踏入春天,姑勿论点,今晚嘅自助餐主题「春日盛宴自助晚餐 」就有多款菜式环绕春季而设计。价钱方面,平日成人嘅原价要$668,不过,实际喺有59折,折实咗收$460,确喺抵食。整个场地嘅格局都算几归一,一入门口右边就喺食物区,顺路直入,左右两边摆放晒各款食物,唔会东一忽,西一忽。沙律、冻肉盘、生果自助沙律吧唔算喺好大阵容,有两款沙律菜,十零款配料,5款酱汁,以及4款预制好并颇有特色嘅沙律,如椰菜花米沙律、黑醋野菌沙律,。此外,仲有几款冻切肉,如莎乐美肠、无骨黑椒猪柳,又有自家制嘅鹅肝酱添。晌甜品区唔边,仲放有几款新鲜生
,折实咗收$460,确喺抵食。
沙律、冻肉盘、生果

自助沙律吧唔算喺好大阵容,有两款沙律菜,十零款配料,5款酱汁,以及4款预制好并颇有特色嘅沙律,如椰菜花米沙律、黑醋野菌沙律,。此外,仲有几款冻切肉,如莎乐美肠、无骨黑椒猪柳,又有自家制嘅鹅肝酱添。晌甜品区唔边,仲放有几款新鲜生果,有新鲜菠萝㖞,小弟实唔会错过啦。
冻肉盘
生果
打头阵就梗喺一份丰富嘅头盘啦,将上述嘅沙律、冻肉盘、生果样样执啲,砌成一大碟超级头盘,望见都正啦。啲食材食落确喺新鲜,预制好嘅沙律都好好食,加埋啲新鲜生果,呢个头盘够晒高纤、有营,又清爽怡人,绝对喺令人大开胃口嘅前奏
海鲜吧

虽然无生蚝供应,但所提供嘅冻海鲜有波士顿龙虾、龙虾钳、琵琶虾、松叶蟹脚、龙虾仔、熟虾、大蚬及青口,再佐以几款汁酱,如辣椒豉油、泰式鱼露、咯嗲汁及柠檬角。如果想食蚝都唔喺无,晌热盘区就有芝士焗蚝,为安全理由而唔提供生蚝,改而做成热盘菜式都喺好多自助餐惯常做法。
海鲜吧
为咗回吓本,食冻海鲜喺走唔甩嘅选项,又喺砌咗一大碟冻海鲜返嚟,老实讲款款都有质素,波士顿龙虾啲虾肉好爽弹,仲要有咁多膏添,真喺无得顶啦!啲龙虾钳拆咗半壳,一拉出嚟就有得食,啖啖肉,爽呀
!而其余嘅海鲜味道咸鲜,可以讲绝无欺场。
餐汤、面包篮、芝士拼盘、冷盘小食

跟住落嚟介绍下餐汤,一般自助餐都会供应一款中汤,一款西汤,呢度就有药膳瘦肉汤同南瓜忌廉汤,而面包篮内有多款软包、硬包。芝士方面,都提供有成4款,包括蓝芝士、高达芝士、金文毕芝士及车打芝士,呢几款芝士我都好钟意食。漏咗介绍,晌沙律区附近仲有数款做得精致小巧嘅冷盘小食,如烟熏黑鱼籽鸡蛋、樱花虾豆腐、黑松露蜜桃半芝士、紫蕃薯柚子沙律球 ……等等,都好有亮点。
餐汤、面包篮
芝士拼盘
冷盘小食
食完一轮头盘、冻海鲜,都喺时候饮少少汤暖番个胃,小弟就拣咗南瓜忌廉汤,再额外加少少鲜奶,饮落就更加滑溜,南瓜味又够突出,再搭之前介绍过嘅鹅肝酱多士,完全喺高级组合。另外为咗试几款芝士,再配个欧陆小圆包,亦都好好食
,而冷盘小食就拣咗黑松露蜜桃半芝士及紫蕃薯柚子沙律球,前者味道复杂,个人觉得未必个个都接受到,但后者就真喺好好食,紫薯蓉打得幼滑,里面又有粒粒爆汁嘅柚子肉,食得过瘾
刺身寿司
本身都喜欢食刺身寿司,不过,平常食自助餐就好少拣,因为觉得大多数都喺普通嘢,但点都要讲两句,睇相都见款式唔喺好多,反而,侧边有一款即做寿司七彩虾片,原本都谂住试下,不过影完晒相,之后已经遗忘咗,抱歉介绍唔到俾大家知喺乜嘢嚟。
刺身、寿司
刺身、寿司
热盘、即煮档口

喺时候介绍另一重头类别,就喺热盘同即煮档口呢个大片区啦,介绍几款焦点菜式先,分别喺海鲜喇沙、慢煮鲍鱼、烧美国肋骨牛肉、扒大虎虾,啲卖相非常吸引,虽然啲鲍鱼、虎虾每次限攞一客,但后段大家都食饱晒之际,已经无限咁任攞!
海鲜喇沙
慢煮鲍鱼
烧美国肋骨牛肉
扒大虎虾
跟住,就再一口气介绍埋其他热盘,无影太多相,唯有文字记录,俾大家参考吓:香草烧T骨羊扒、炸薯丝虾卷、芝士焗蚝、鱿鱼仔墨汁面、 柚子蜜黑豚肉、烧新薯、黄金锅钯、香草牛油焗法国田螺、酱烧鸡、蜜饯三色甘笋、蒸比目鱼、日式牛肋条
热盘
人大咗,胃纳有限,所以,都精华啲拣最心水𠮶几款,再件少少烧新薯同蜜饯甘笋,扮晒成碟主菜咁。鲍鱼果然好入味,口感柔韧有咬口;肋骨牛肉正呀喂,好有肉味,而羊扒无得输,煎得系香,肉质软腍;扒虎虾亦都好正,虾肉极之弹牙,充满虾鲜味!
热盘、即煮档口
未介绍甜品之先,印象中大槪7:45pm-8:00pm之间,突然见到门口甜品区堆满人,原来有啲互动环节,餐厅饼厨做咗一款超长形嘅蜜糖蛋糕,会揾啲食客为此洒上食用鲜花,令其卖相更洋溢出一份春日生机处处的暖意,非常有意思!
甜品、雪糕

所有甜品都放晒近门口嘅一角,所以,一入餐厅,多多少少都被啲色彩缤纷嘅甜品所吸引。因为小弟工作关系,加上自助餐6:15pm就开始,所以,未能影到所有蛋糕嘅完整全貌,不过,单睇款式都应该几唔错,一边长枱放有花彩杯子蛋糕、柚子蜜糖布甸、白桃奶冻、樱花水玄饼、花盆杯、香橙西柚蛋糕、鲜花蜜糖蛋糕、蜜糖芝士饼、草莓挞;另一边仲有桂花小丸子、豆腐花、即做班戟、心太软、暖苹果挞,所以,款式确喺唔少。此外,仲提供Häagen-Dazs雪糕 ,口味会不停转款。
Häagen-Dazs雪糕
最终,拣咗9款甜点砌成我嘅甜品拼盘,朋友话估唔到我喺咁钟意食甜品㖞,无错,小弟都算喺甜魔。综合而言,质素比预期好㖞,奶冻做得滑溜,蜂蜜蛋糕喺几清甜,班戟皮薄好食,仲有Häagen-Dazs咖啡口味雪糕,啱晒我啦
饮品

虽然无乜点影到自己饮乜,其实,成晚用餐就不停饮果汁,到最后就咖啡配甜品,食完晒嘢,冲杯柠茶嚟舒缓吓!此外,仲有好多唔同口味嘅茶包,用上川宁,算有诚意啦。
饮品
唔经唔觉,原来都食咗唔少嘢,朋友就话我唔算细食㖞,但我就话其实喺食少咗,以前最有食力嘅时候至少可以食多碗汤粉面㗎!总之,今晚都好开心,食到好嘢,又同啲好耐无见嘅朋友聚一聚。