2020-04-10 2471 浏览
之前想过星期六日订枱试呢间afternoon tea, 但都好难订到,既然系咁,唯有拣平日一试。The drawing room系St Regis 入面,因为正值疫情,进入酒店范围会有职员帮你量度体温先再可以上其他楼层。餐厅位于2楼,亦即系酒店reception check in 𠮶层。我终于明白星期六日咁难订到位,原来餐厅座位不算多,10枱左右吧。枱与枱之间都有一定距离,唔会有逼夹局促嘅感觉,而我地被安排近门口的梳化位,更自成一角的。首先侍应会捧住一个木盒入面有大约8至10款嘅茶叶俾你选择,而佢亦都会逐一介绍每款茶的产地同浓淡情度,最后我拣咗清淡既chamomile,妈咪拣咗honeybush chai,爹d就拣咗oolong。呢到同其他afternoon tea既分别系唔系用3层架端上,而系系架特制餐车上拣你喜欢的甜点同咸点。一般人通常会点4款甜点及4款咸点,侍应话其实个combination可以由你自由分配,好似爹d呢啲唔好甜嘅,佢就拣晒8件咸,非常有弹性去配合唔同人需要。当然好似一般既afternoon tea咁,每人会有2件scones。先来每人一壶茶,个壶系有少少扣分,一倒

先来每人一壶茶,个壶系有少少扣分,一倒就漏口,搅到枱面湿晒,有d不好意思。至于几款茶饮落口都好滑口,很不错👍

喝完一口茶,就可以从餐车拣咸点。咸点有8款拣,我拣咗duck confit burger, 牛油果蟹肉, 鹅肝酱面包同烟三文鱼pancake卷。duck confit burger 同鹅肝酱面包都好好食,而牛油果蟹肉嘅蟹肉好鲜,虽然冇乜牛油果味但系捞埋蟹肉一齐食个感觉好滑口。妈咪就话个蟹肉mousse好好味,浓味滑口!

到我最爱既scones!!! 每人有一件原味同提子味,再配大爱的 clotted cream或牛油,另外仲有自家制小樽的jam, 分别有strawberry, apricot and orange, 其实仲有honey, 任君选择。

个scone一攞上手系暖暖的,外脆内软,再加上clotted cream同jam, 真系好好味,大推!但略嫌clotted太少, 份量可以多d。

最后当然就系4件甜点,但其实食完两件scones之后都觉得饱饱的,不过唔可以比满足感停落嚟😂我听个侍应甜品系由日本饼师做,有d期待。我就拣咗pumpkin, sweet potato, sesame 同carrot and matcha。我比较欣赏只有espresso mousse 同orange curd 而没有sweet potato既sweet potato, 其他就一般。

我地由2:30坐到5:30,好写意,侍应的服务也非常好,令到我同爹d妈咪都感到大满足。另外,上网见到每日5点左右会开香槟,系St Regis 嘅传统,不过酒店考虑到疫情下避民多人聚集看开香槟,暂时取消,唯有等疫情过去后再来一次吧!
Duck  confit  burger
蟹肉牛油果