2024-01-23 43 浏览
🪭难得B猪忙完,终于得闲出黎食野,熊妹当然要带佢去食好野喇!就佢放工就拣港岛区。近排朋友介绍系铜锣湾Tower535有间食寿喜烧《昼月》,地理位置已经够高级,仲要食埋靓牛,成件事仲唔够派头?📌《昼月》位于铜锣湾Tower535 3️⃣楼,两转扶手电梯就到。一上到去,已经望到印有餐厅名称《昼月》的布帘在翩翩起舞,在现代装潢的高楼大厦中仍然能够散发出日本居酒屋🏮的感觉,呢个设计真系大有谂头!📌L型的餐厅格局,一边是酒吧位🍶,超级亮丽的装修,用上木制酒吧凳,而亮点在于酒吧枱入面高高悬挂的大月亮🌕,大散光茫,成件事都好日本风情🎏。📌而另一边厢就是餐厅内座,有四张大木枱,可以坐4-6人。晚上七点几到,每张枱都坐🈵人,好彩有订位📞,唔订位真系可能会摸门钉🧷。📌每张枱上空都挂住一个大大的月亮🌝,几时都可以睇到满月光光,照地堂,真系好切合餐厅主题。📌一心黎就系想试呢个A5和牛寿喜烧餐,包十五品食材,配菜有酒肴、自家渍蕃茄、时令生蚝2只、刺身4点、矶煮鲍鱼、野菜盛合,重点主菜包括A5和牛西冷、A5霜降和牛片、A5赤肉和牛片同日本豚梅片,最后跟御饭同甜品,有刺身有肉有菜有饭又有甜品,$880两位,呢个价钱配合
📌一心黎就系想试呢个A5和牛寿喜烧餐,包十五品食材,配菜有酒肴、自家渍蕃茄、时令生蚝2只、刺身4点、矶煮鲍鱼、野菜盛合,重点主菜包括A5和牛西冷、A5霜降和牛片、A5赤肉和牛片同日本豚梅片,最后跟御饭同甜品,有刺身有肉有菜有饭又有甜品,$880两位,呢个价钱配合咁靓的环境怖局,真系绝对超值👍🏻!
酒肴
酒肴即系佐酒小食,好多时鳕鱼干都会成为代表作。一碟有十几片,脆脆卜,刚烤过带点微热,淡淡的鳕鱼味送日本清酒🍶真系一流。细呷一口清酒再食一口鳕鱼干🐟,慢慢跟友人把酒畅谈欢,感觉十分写意。
自家渍荞头
今日的自家渍蕃茄变左系自家渍荞头,哗!太好了!儿时,外婆经常在家自家腌制的荞头,今天竟然能够吃到!超级爽口,酸酸甜甜劲开胃!是儿时的味道呀!开心!🤗
时令生蚝2只
生蚝上放了两颗带有柚子味道的啫哩,酸酸甜甜完全僻去生蚝🦪的腥味,食落更为鲜甜。

季节刺身四点,矶煮鲍鱼
刺身四点🍣有三文鱼、油甘鱼、大虾同带子,全部食落都好新鲜肥美,食落口少少油脂渗透出黎,食得出绝对不是便宜货;矶煮鲍鱼,食落几弹牙又有海水味🌊,平时唔系点食鲍鱼的熊妹都想食多两片。
野菜盛合
野菜盛合(野菜,鲜菌,豆腐及葛丝)
熊妹最爱就系蔬菜🥬,无菜不欢,娃娃菜,冬菇🍄,白菌,豆腐片,份量都几多又新鲜,味道清淡的野菜配合寿喜烧带甜味的汤汁,唔会混合太多的味道,自然想连一啖汤都饮埋。汤底仲有啲葛丝,质感好Q弹,食落好滑身,浸满汤汁食好浓郁。
A5和牛西冷
A5和牛西冷 120g
和牛西冷纹路均匀,带有少少肥肉位,食落薄身得黎又好有咬口,牛味十足,沾上蛋汁,熟牛肉之间再加多一种滑嘟嘟充满生蛋黄的味道,寿喜烧的食法真系滋味无穷😋。
A5霜降和牛片
A5霜降和牛片 100g
霜降和牛就当然出色,薄薄的一片,入口脂肪同和牛即溶掉的感觉实在令人再三回味。
A5赤肉和牛片 100g
全片和牛肉都系瘦肉位零脂肪,令熊妹好兴奋!大大片和牛食落去真系啖啖肉,沾上蛋汁都难掩浓浓的牛味!掂!
日本豚梅片 100g
唔好以为豚肉会输蚀?虽然肥肉位多少少,估唔到豚肉味出之余又唔觉好油腻,唔似和牛的入口溶化,但豚肉🐷的嚼劲口感都好唔错!

御饭
当然系日本珍珠米🍚,粒粒分明,份量唔系好多,食左咁多牛都饱饱济济,寿喜烧甜汁捞埋碗饭就刚刚好。
甜品
最后,食埋牛角窝夫🧇配雪糕🍦就功德圆🈵!A5和牛寿喜烧餐,礼成🎉!
渌一渌牛,再点一点蛋黄汁🍳,哗!就是说不出的寿喜烧兴奋😝!
清酒放题
清酒放题三小时,$168
佳肴又点少得配美酒?加$168就可以任饮日本清酒三小时,自助形式,到酒柜任㨂🍾,任君选择,全部小尝一口,都够饮成晚。
📌《昼月》无论地理位置,环境格局,食物质素,都无可挑剔的地方。都巿人劳碌了一整天,想找个地方放松一下,《昼月》就正正是一个充满日本文化气息🇯🇵的餐饮地方,可以把酒畅欢,透个大气,饮个痛快!
📌不醉无归!干杯🥂!
📌明月几时有?把酒问青天。
2024-01-09
野菜盛合