又到旺角食個快既時間,俗話有云,「一熱遮三醜」,難食既野只要熱都會變得好味點,更何況今次係已經好好味既烏冬?哩間石鍋堂成日都好多人排隊,12點半到都等左陣先入到去食。黎得「石鍋」堂,梗係叫佢個石鍋烏冬!我就叫左個上級肩胛牛肉配和風咖哩湯,朋友就揀左吉列豬扒配黑蒜油豚骨湯~上級肩胛牛肉配和風咖哩個石鍋烏冬黎到勁熱,你見到佢重係滾到起哂泡,所以真係唔洗驚牛肉唔熟,就算牛肉熟左仍然保持到嫩滑既口感。烏冬口感彈牙,配搭上日式咖哩湯,真係令人食指大動!吉列豬扒配黑蒜油豚骨湯比起咖哩,哩個黑蒜油湯更令我驚喜!黑蒜油配上濃濃的豚骨湯底,每啖烏冬都可以沾到黑蒜油味,完全解放左你的味蕾。 朋友最尾係飲哂成個湯,你話幾誇張先!而豬扒就炸得剛好,炸皮唔會太厚,配埋沙律醬,同樣野味~總結,雖然一開頭係熱到放唔到入口,但一路食一路有種想食落去既滿足感!唔知道係烏冬既澱粉質,定係咖哩湯頭既味道吸引到我呢?而且咁飽都係70蚊左右,好想快點再黎食多幾次!要挑剔就係佢可能太多人等位,侍應好快就清左你張枱等你快點走,扣少少分啦!餐廳:石鍋堂 ISHINABE CAFE地址:旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下D號舖 Add

吉列豬扒配黑蒜油豚骨湯
。 朋友最尾係飲哂成個湯,你話幾誇張先!
而豬扒就炸得剛好,炸皮唔會太厚,配埋沙律醬,同樣野味~

餐廳:石鍋堂 ISHINABE CAFE
地址:旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下D號舖
Address:Shop D, G/F, Hung Kwong Building, 2A-2P Tung Choi Street, Mong Kok

#肥誠 #肥誠搵食 #fatshinghk #instagramhk #instagramfood #food #餐廳 #香港美食 #香港餐廳 #灣仔 #屯門 #旺角 #早餐 #午餐 #晚餐 #hongkong #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkongfoodblogger #food #foodie #foodiehk #wine #winelover #winelovers #steak #灣仔lunch系列  #旺角lunch系列 #石鍋堂 #ISHINABECAFE
2022-11-03