周末去咗旺角买嘢,行到攰想拣间餐厅食个晚餐! 今次就拣咗个楼上cafe,佢有8折优惠,价钱合理之如,好评都几多🙊 呢间「吃吧」位于侨建大厦,唔算难揾,同层就有另一间人气猫cafe!👀入面装修偏向工业风,一入去就会见到巨型Chiba 嘅logo,座位与座位之间相隔一段距离,宽敞舒适!餐厅尽头就系一排落地玻璃,有一定嘅采光度,个景就对住弥敦道啲大厦🏬呢度嘅价钱都几相宜,款式算多而且有啲菜式都几特别😆 仲有生酮餐单,照顾到唔同客人嘅需要!👏🏻  另外呢度有唔少特色手工啤酒拣,可以同朋友过嚟畅饮🍻❤️ 吃吧招牌拼盘 $138我见隔离枱叫咗呢个,即刻问下侍应系咩嚟!细问之下原来呢个系佢哋招牌菜嚟,拼盘用木盒装住,一打开会出哂烟咁,烟熏味扑鼻 😶‍🌫️ 打卡一流呀😚木盒一盒有六格,分别有:烟三文鱼珍珠洋葱迷你酥盒、米通虾芒果莎莎、松露毛豆、松露芝士&烟熏芝士、火腿蜜瓜、黑鱼籽溏心蛋!迷你酥盒做得唔错,酥皮酥化有牛油香;米通虾芒果莎莎个米通好薄脆,虾肉爽口弹牙配埋芒果莎莎好清新🌱 火腿蜜瓜香甜解腻! 黑鱼籽溏心蛋充满咸鲜😋 另外有两款芝士系配梳打饼,芝士分量都唔少,两款芝士都好浓味,相较之下我钟意食松露
周末去咗旺角买嘢,行到攰想拣间餐厅食个晚餐!

另外呢度有唔少特色手工啤酒拣,可以同朋友过嚟畅饮🍻

❤️ 吃吧招牌拼盘 $138
吃吧招牌拼盘
米通虾芒果莎莎
黑鱼籽溏心蛋
黑鱼籽溏心蛋充满咸鲜😋
另外有两款芝士系配梳打饼,芝士分量都唔少,两款芝士都好浓味,相较之下我钟意食松露芝士,一食就食唔停😏
呢个拼盘真系非常丰富,价钱亦好亲民👏🏻

❤️ 慢煮甜酒烩和牛面颊 $188
慢煮甜酒烩和牛面颊
另一道必叫嘅招牌菜😛 Size比平时喺一般cafe食嘅大嚿😎 一切落去系超柔软,不费吹灰之力就切到,食落去软腍入味😻 脂肪比例少,牛味好重🐂 伴碟薯蓉相当幼滑👌🏻

❤️ 温泉蛋烟肉芝士阔条面 $108
温泉蛋烟肉芝士阔条面
温泉蛋烟肉芝士阔条面
侍应会拎住一盘热溶芝士,喺你面前将芝士淋上carbonara🧀 呢个carbonara偏向creamy,香草味突出!

❤️ 热情果接骨木花茶 $56 & 水蜜桃荔枝茶 $56
热情果接骨木花茶 & 水蜜桃荔枝茶
居然系用花樽做杯,玩味十足!以假花做装饰,真系谂都无谂过咁特别😂 造型富美感,好适合打卡📸 我斋影呢两樽花都影咗几分钟🙊
呢两款冰果茶甜度适中,茶味唔会太浓,好清香唔苦涩,两款比较之下水蜜桃荔枝茶更啱我口味!😜

餐厅推荐度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
以前食过唔少楼上cafe都偏伏,今次完全系高质嘅楼上cafe😲 一啲都唔伏,仲要价钱合理,环境唔错!如果要喺旺角同朋友觅食坐低倾计聚旧,呢间系一个唔错嘅选择😎
2021-07-11