2022-08-29 31 浏览
系旺角朗豪坊附近番工,知道最近开左间新野食川菜,即刻约左朋友去试下入到餐厅感觉几干净同光猛,同埋厨房传岀一浸辣香,坐低睇下menu 都几多款式 有香锅 酸菜鱼 其他川味小菜等等首先叫左个冷盘-酸辣木耳个汁好开胃 酸酸辣辣咁 木耳亦够爽口作为前菜系几适合之后就系主菜-麻辣香锅口味有香辣,麻辣同酱香 咁我就叫左麻辣风味 辣度拣左小辣 因为同行朋友唔系好食得辣 配料叫左田鸡,肥牛,五花肉片,鲷鱼片,莴笋 野食黎到份量都几多几大碗 仲有配左两碗白饭 而田鸡值得一赞,厨师处理得非常好,应该有用高温拉过,食落肉质好弹牙最后叫左份孜然羊肉侍应一放低碟野就好香羊肉味 同埋无so味仲跟埋么么皮有6块 将羊肉同洋葱放上去包住食 肉汁比块皮吸收哂 再加上洋葱既香味好味道另外叫左两杯野饮 金桔柠檬茶 茶底做得唔错 唔单止系柠檬 仲加上青柠 令到柠檬味更加有层次 配上金桔既味道 好fresh 好岩食辣野既时候解辣 百香果柠檬茶 同样地有柠檬加青柠 配上酸酸甜甜既百香果 天然既酸味令到杯饮品无咁甜 连平时唔系经常饮甜野既朋友都觉得易入口总结一下,如果想食川菜又想多款式选择,可以食呢间麻辣香锅,而且价钱都比较大众化
入到餐厅感觉几干净同光猛,
同埋厨房传岀一浸辣香,

首先叫左个冷盘-酸辣木耳
个汁好开胃 酸酸辣辣咁 木耳亦够爽口
作为前菜系几适合

之后就系主菜-麻辣香锅
口味有香辣,麻辣同酱香 咁我就叫左麻辣风味
辣度拣左小辣 因为同行朋友唔系好食得辣
配料叫左田鸡,肥牛,五花肉片,鲷鱼片,莴笋

最后叫左份孜然羊肉
侍应一放低碟野就好香羊肉味 同埋无so味
好味道

另外叫左两杯野饮
金桔柠檬茶

百香果柠檬茶
同样地有柠檬加青柠 配上酸酸甜甜既百香果

总结一下,如果想食川菜又想多款式选择,可以食呢间麻辣香锅,而且价钱都比较大众化 今次因为得我同朋友两个人 试唔到太多菜式,所以留番下次机会 试埋水煮鱼及毛血旺等等镬气小炒!
2022-08-11