2021-11-17
- 位於觀塘海濱既海濱匯有間隱世咖啡店,寧靜又舒適,非常適合放鬆身心。- Break係一間清新既和風洋食咖啡店☕️,餐廳主食每星期都會更換,每次黎都會有驚喜,店員服務態度都好好,會提示想影相既客人影相小技巧📸️。- 今次,我地叫左兩個主菜、兩杯飲品同一份蛋糕。- 主菜方面,我地叫左南蠻炸雞牛油果丼🥑(轉田園沙律)。呢款沙律份量勁足🥗,唔係用普通生菜🥬。因為餐廳用既係沙律醋同牛油果醬,所以食落非常清爽又健康,牛油果醬唔會有青味,蕃茄仔好甜,連我平日唔食牛油果同生番茄🍅,我都通通食哂!- 鰻魚丼賣相好吸引,厚身既鰻魚配上甜甜地既鰻魚汁,底下仲有紫菜,忍唔住成碗飯食哂。呢款鰻魚唔會腥,仲唔會有骨🤤。- 我地叫既主食都係套餐形式,都搭配左櫻花蝦味增湯同小食。櫻花蝦味增湯唔會好鹹,湯有櫻花蝦🌸🦐、昆布同豆腐,莫名地飲落依然好清,同餐廳感覺不謀而合。而今次既小食係涼拌墨魚🦑,食落好有日本味道,同樣鮮得黎唔會鹹。- 飲品方面,我地叫左橫濱黑蜜Latte。呢款飲品夏日飲都好適合,因為夠凍。驟眼睇呢杯咖啡有三層,包括咖啡☕️、牛奶🥛同橫濱黑蜜糖🍯。搞勻黎飲,黑蜜味道好特出,甜味好天然,飲落杯咖啡
- 今次,我地叫左兩個主菜、兩杯飲品同一份蛋糕。
- 飲品方面,我地叫左橫濱黑蜜Latte。呢款飲品夏日飲都好適合,因為夠凍。驟眼睇呢杯咖啡有三層,包括咖啡☕️、牛奶🥛同橫濱黑蜜糖🍯。搞勻黎飲,黑蜜味道好特出,甜味好天然,飲落杯咖啡好和諧。
- 至於另一杯就係暮光咖啡,呢款咖啡Espresso分開上,要自己混合,玩味十足。點解佢叫暮光?因為汽水內有粒圓形橘子味橙汁製成既冰🍊,要自行將Espresso倒落冰既中央,用手機閃光燈一照,真係好似暮光咁唯美。
- 最後,是日蛋糕為Burnt Cheesecake🧀🍰。質地方面,呢款蛋糕好Creamy,輕盈又順滑。而且味道上,呢款芝士蛋糕奶味比芝士味更突出,一啖咖啡一啖蛋糕,雙重享受!