2021-12-26
12月飯局多,難得二人世界就搵咗間居酒屋當翻下家鄉日本🇯🇵漁正居酒屋係佐敦地鐵站附近,門面已經好有家鄉🇯🇵feel,入到去裝修似係日式小巷居酒屋🏮一坐低就俾咗碟前菜長壽草蒟蒻,有別於一般日本餐廳。我地叫咗芥末八爪魚🐙做開胃菜,芥末辣度啱啱好刺激味蕾,八爪魚好新鮮爽脆juicy!刺身叫了象拔蚌,超級鮮甜脆口,海水味濃,加d檸檬汁即刻提鮮🍋小食叫咗田樂豆腐、雞泡魚乾、燒芝士年糕,豆腐炸得外脆內軟,加上特製腐乳醬汁,鹹鹹甜甜;雞泡魚乾本來以為會好乾硬,點知咬落香軟鮮味濃郁;芝士年糕都有驚喜,係日本傳統煙韌口感年糕,流心芝士唔鹹帶點甜😋食完一堆前菜小食就叫咗少少串燒(牛舌、雞皮、番茄豚肉、手羽先),牛舌雞皮必點!牛舌厚切,烹調時間啱啱好,灑上少少鹽提味,已經好惹味;雞皮唔洗講,香脆邪惡😈小菜叫咗苦瓜炒豚肉同清酒煮蜆,苦瓜甘而不苦,豚肉薄切加咗雞蛋同苦瓜一齊炒,令單調嘅苦瓜炒豚肉變得更滑。清酒🍶煮蜆湯頭好清甜,蜆肉好大隻肉質軟滑,仲好貼心俾咗個碗擺殼!🥣最後叫咗碗沃川黑醬油拉麵,拉麵麵身好爽,湯底濃而不稠,配上幾塊醬油豬肉,分量岩岩好😊