2023-04-22
📌 梅丘壽司の美登利総本店 (美麗華廣場) - 尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場一期3樓312號舖🗓(22/4) 星期六 ⏰ 中午12:30左右 💈特式:日本嘅梅丘壽司美登利嚟香港開店都已經有4~5年,直到而家有旺角/沙田/青衣/尖沙咀4間分店,但我之前都係係日本食,係香港食都係第一次。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:我今日兩個人食,叫左兩個盛合set,另外再散叫左少少壽司,而家等我同大家講下🍣味道先。望月師傅特盛壽司$248 - 呢個盛合有10件壽司,1件手卷同1件玉子,另外仲有一個小沙律/赤麵豉湯/茶碗蒸。壽司有三文魚/帶子/油甘魚/鰈魚裙邊/吞拿魚赤身/大赤海老/大吞拿魚腩/蟹肉蟹膏/雜錦魚生杯/香蔥吞拿魚腩,個手卷就係雜錦魚生手卷。當中有帶子/大吞拿魚腩/大赤海老呢3款比較出色,其他都相對普通,手卷d紫菜亦偏淋。特選手握壽司盛合$298 - 呢個盛合就只有9件壽司,1件手卷同2件玉子。壽司有三文魚子/帶子/鱆紅魚/大赤海老/松葉蟹腳/燒鰻魚/海膽軍艦/2件中吞拿魚腩,個手卷就係蔥吞拿魚腩手卷。當中都係帶子/大赤海老,仲有松葉蟹腳/海膽軍艦都係偏好食,其他亦都相對普通,手
🗓(22/4) 星期六 ⏰ 中午12:30左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
特選手握壽司盛合$298 - 呢個盛合就只有9件壽司,1件手卷同2件玉子。壽司有三文魚子/帶子/鱆紅魚/大赤海老/松葉蟹腳/燒鰻魚/海膽軍艦/2件中吞拿魚腩,個手卷就係蔥吞拿魚腩手卷。當中都係帶子/大赤海老,仲有松葉蟹腳/海膽軍艦都係偏好食,其他亦都相對普通,手卷d紫菜同樣偏淋。
金目鯛手握壽司$55兩件 - 金目鯛係今期特別推介,呢個散叫有2件,一件就係新鮮金目鯛同一件灸燒金目鯛,新鮮個件比較好d,灸燒個件就麻麻地。
吞拿魚筋壽司$12 - 呢個吞拿魚筋未試過,見佢咁平就試下,不過都無特別,除左幾有咬口之外,唯一好處就係唔貴。
香蔥吞拿魚腩軍艦$15 - 因為我好鐘意食吞拿魚腩軍艦,但落order時無留意原來我叫個兩個盛合其中一個已經有香蔥吞拿魚軍艦,另一個就有香蔥吞拿魚手卷,如果唔係我應該唔會再加,因為都只係普通都不得了。
特級玉子壽司$35 - 呢個就見佢幾特別所以特登叫,佢係一件好大件嘅厚燒玉子,同埋一舊乜都無嘅軍艦係上面,個玉子真係好厚,蛋味都香,不過真係好甜,當甜品食就唔錯。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 餐廳有不少清酒/燒酒/啤酒可選擇,當然仲有普通汽水同幾款梳打,但我就無叫到,淨係飲佢地提供嘅茶水。
🍽環境:餐廳環境都幾好,成間餐廳內外都係走木系風格,好有日本feel,坐位大多鬆動闊落,仲有窗口位可以望到九龍公園,而且環境衛生,光猛企理。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服務:店員服務好,又有禮貌,餐廳係用QR Code落單,上菜時店員會介紹應該先食邊件,由淡至濃味咁食,店員refill茶水亦都好爽手。
💰💸價錢:叫左兩個盛合同散叫左6件壽司,埋單就大約$750蚊,其實價錢就偏貴同唔抵食。
🐲💬總結:話晒香港都係美食之都,仲有不少隱世壽司小店,我就情願去食個d,可能服務同環境會無咁好,但質素會係差唔多甚至更好,但價錢會平一截。
推薦指數:❤️❤️❤️🤍🤍
望月師傅特盛壽司