2021-11-02
同朋友去行朗豪坊,行行吓都覺得有啲攰,不過仲未到午膳時間,於是朋友建議去食個甜品頂住肚先。經過Market Place附近,見到有間寫住係日本直送嘅甜品舖, 見到佢嘅主打係蘋果批,朋友都覺得賣相唔錯幾吸引,於是決定去試吓。我哋分別叫咗個抹茶蛋糕切餅同一個蘋果批,價錢都唔貴,加埋大約$60。先講個抹茶蛋糕切餅,佢賣相同市面一般售賣嘅蛋糕切餅冇太大分別,不過味道就突出好多啦。抹茶味十分之濃,不過啲cream又中和一下苦中帶甘嘅抹茶味,可以話係Perfect match蘋果批更加係意料之外嘅好食,本身我同朋友唔係特別鍾意食蘋果批嘅人,只係見呢間舖頭嘅主打係蘋果批於是想試吓。點知一食就不得了,外皮十分之脆,批皮底下嘅蘋果又甜又多汁,不過又唔會太甜,強烈建議大家去試食蘋果批!