去旺角食饭,想食日本野,但又唔想食放题,要揾个坐得舒舒服服嘅地方,都唔容易。朋友话喺砵兰街有一间闹市中隐居嘅日本料理,好有日本风情,决定一齐去试吓喺砵兰街同豉油街交界,有个好大嘅红色招牌,写住村上,就系今日我哋要揾嘅目的地环境好有特色,好有日本乡土风情嘅风格,恍似置身日本嘅小村庄叫咗几个前菜,估唔到个个都有特色炸三文鱼皮$38鱼皮起得很薄,每片都炸得很香脆,又薄又脆嘅口感,配合鱼皮嘅余温,份外嘢味好食炸河虾$48可以连虾壳食嘅虾仔,炸得好干身,一啲都无油淋淋嘅感觉,香气满溢日式汁煮凉拌茄子$58茄子件件都很厚身,本身味道偏淡嘅茄子,却特别加上特制嘅酱汁,再配合食入口大啖大啖嘅木鱼,平凡中显得不平凡矶煮南非鲍鱼$198用咗昆布同埋酱汁慢火炆成,所以能够令到鲍鱼肉质保持嫩滑弹牙,浓郁嘅酱汁,深透晒落鲍鱼里面,很入味香葱拖罗反卷$68拖罗有一种入口即溶嘅感觉,食落口回甘味十足,配上一小撮嘅香葱,更能带出拖罗嘅鲜味睇到拖罗都觉得够新鲜日本蚝 $136 两只日本真蚝,Size好巨型,咬落口感干脆而且肥大肉厚,食落口非常鲜甜,再配上特制酱汁,更能提鲜汁烧牛柳$28牛柳可以算是牛肉里面最淋的部位,先

环境好有特色,好有日本乡土风情嘅风格,恍似置身日本嘅小村庄
叫咗几个前菜,估唔到个个都有特色

炸三文鱼皮$38

炸河虾$48

日式汁煮凉拌茄子$58

矶煮南非鲍鱼$198

香葱拖罗反卷$68

睇到拖罗都觉得够新鲜

日本蚝 $136 两只

汁烧牛柳$28

牛柳可以算是牛肉里面最淋的部位,先烧干肉的外层,锁死肉汁,再在外层上面涂上特制酱汁,汁多味浓

猪腩肉串,大葱鸡串 各$28

猪腩肉烧完之后肉质亦能保持结实,猪肉同脂肪嘅比例啱啱好,食落有肉味亦有肉汁

多春鱼$28

多春鱼其实好难煮得好,呢度嘅技巧算系好好。整条多春鱼外层烧到好干身,但里便嘅鱼肉同埋鱼春却能保持住水份,食得好滋味

清炒冲绳苦瓜$68

苦瓜系冲绳直送,之前去过当地食一次,知道系味道鲜甜嘅苦瓜,返到嚟香港,唔系咁多地方有得食。未试过嘅朋友,值得一试

日式炸豆腐$38

炸完都非常滑嘅一个炸豆腐,豆腐虽然平凡,但厨艺值得一赞,火候准成,外脆内滑

自家制鱼汤乌冬$98

相信系用鲜鱼煮成嘅鱼汤,拥有着一种独特嘅鱼香同鲜甜,每条乌冬都很挂汤,就像海绵一样吸收晒汤底嘅精华

总括来讲,呢间居酒屋,拥有日式情怀,服务态度良好,食物无论款式同质素都好满意
用餐时段