2018-12-16 257 浏览
近排突然好想食天婦羅,但香港食天婦羅既餐廳都好貴。有次上openrice搵餐廳,無意中搵到呢間《炎天丼》。睇網上食評見到性價比超高,就黎試一試。旺角呢間分店位置好方便,原來成日都會經過附近,但一直都無發現過呢間餐廳。到門口,發現慶祝3周年,午餐減$10。我同朋友一人叫左一個海鮮天丼$54,最重要係唔洗加一。餐廳嘅天婦羅係即叫即整,落單之後等一陣就有得食。一見到碗天丼,好大碗,男生食一碗應該都會飽。餐廳建議先食自己最愛的炸物,然後再因應自己嘅喜好加入天汁同埋飯素。雖然呢間餐廳嘅用了比較平民化,但大每件天婦羅都炸到好脆。最特別呢度係會有菜心苗,菜心苗每1塊葉都好脆,好好味,CP值好高,似係出面中價日本餐廳既質素,甚至更好。天汁同飯素同天丼味道好夾。最好味係天丼中的流心蛋,餐廳講明蛋唔流可更換,用筷子吉村隻蛋,啲蛋黃流晒出嚟,同啲飯撈埋一齊,真係好正好好味最後埋單2人加埋都係$108,真係超級超級超級超級抵食!!極力推薦!!

我同朋友一人叫左一個海鮮天丼$54,最重要係唔洗加一。

海鮮天丼

海鮮天丼內的流心蛋