2020-02-15 1283 浏览
今日同個好耐無見既朋友食飯,係觀塘區,識食一定係去工廈搵好野食!查人想食日本野,上網search 觀塘 工廈 日本菜,就搵到呢間 - 在家。最中意去小店,家庭感好重。舖頭都唔難搵,apm轉去駿業里兩分鐘就到。舖頭好細,只有二十個座位左右,裝潢係日本家庭風,有好多酒樽,感覺都好chill。入到去已經聞到一陣鮮味,呢度主打係食魚生飯既。飯未到先來一碗暖笠笠既麵豉湯,一飲就知真材實料,應該係用鮮蝦頭做底,係極鮮味同鮮甜,好濃好夠味,但一d都唔唔咸,飲完都無渴。料方面有羅白、海帶同豆腐。飲完好滿足!令我更期待個飯。飯方面,我叫左S3,有一舊加拿大海膽,兩隻蝦,四塊魚生、三文魚籽同玉子燒,料唔算話係最最新鮮(無計本人剛東京回來,築地的壽司實在太好味),但都算係新鮮,唔會有雪味Up味既情況,中上水準。朋友叫左S6,係蟹膏配海膽,佢果碗就有兩舊海膽、蟹膏同玉子燒,佢話蟹膏要配好多飯食,我自己試過一次係第二度食蟹膏飯,都係比較咸同濃味,我諗都係蟹膏既一貫表現啦!兩碗飯仔細細咁,但食完都好飽,飯係有少少醋撈過,粒粒分明既。wasabi係正宗生磨果種,所以唔會太攻鼻,豉油都係淡味,唔會搶左食材既鮮味!總括

鮮味面豉湯

海膽甜蝦魚生飯

蟹膏海膽飯

總括黎講我比4粒星既,價錢少貴但食得出係靚食材!有機會可再戰!

鮮味面豉湯
海膽甜蝦魚生飯