2021-04-26 317 浏览
酱油沾面($78)呢间铺绝对系我食过最好食嘅一间,餐牌上只有3款沾面(酱油、味增、蕃茄)我最钟意食嘅就系酱油味。首先讲呢3款共同之间嘅味道先。3款其实都系浓虾汤底,系有大量樱花虾、加上蒜、红葱头、日本大葱嘅配料而成嘅汤。我相信钟意食蒜/重口味嘅人就会爱上佢。跟住讲下3款汤嘅分别。味增食落系咸啲,通常我食到最尾1/4就会开始觉得腻;蕃茄食落个蕃茄味抢左个樱花味,变左成碗野个味失焦。而酱油带少少甜,我觉得可以沟落个浓虾汤系岩岩好!整体个汤个浓稠度岩岩好。我食过其他店嘅汤系偏稀,好似普通汤咁,搞到啲面挂唔到汁另外讲下个面,粗幼岩岩好,我觉得跟佢本身个软硬到都适中,可以挂到好多汁。
酱油沾面($78)

酱油沾面
酱油沾面