2019-09-05 763 浏览
今日难得嚟到尖沙咀,谂住同男朋友庆祝佢升职,我就揾左呢一间望住维港景色嘅地方系庆祝。之前嚟过呢一间餐厅㗎啦,但系当时烟雨蒙蒙嘅天气,而且系中午时段,完全唔觉得有靓景色,但系适逢今晚天朗气清而且对着东方之珠呢一个来讲,靓到无与伦比。今次嚟到叫咗个四道菜式晚市套餐,头盘有一个低温南非慢煮鲍鱼,配左个小龙虾,鱼子酱,椰菜仔。酱汁嘅条配令到鲍鱼嘅鲜味出晒嚟,鱼子酱拣咗只唔系咁抢味嚟调配,令到鲍鱼嘅鲜味出晒嚟,鱼子酱拣咗只唔系咁肠嚟嘅,配住嚟食好清新。之后既汤品,系一个番茄洋薏米汤,食得出个番茄汤系用咗好多新鲜蕃茄blend出嚟,入口微酸带甜,加少少黑胡椒嚟到将味道提升,杨薏米除咗有养生同埋健康嘅功效之外,对于呢一个汤来讲亦都令到个汤嘅口感大大提升。主菜拣咗个红鲷鱼加带子,另外佢仲加咗一啲焗左再磨成粉嘅榛子碎, 十分十分之香,食落好似牛油曲奇咁嘅味道。加埋西椒酱,就知道厨师用咗好多心机去做一道菜。红鲷鱼油脂分布啱啱好唔会太肥腻,而佢个带子亦都煎得啱啱好。甜品配左一个柠檬夹心蛋糕加士多啤梨雪糕,唔系太花巧,但系柠檬夹心蛋糕做得非常清香,会买士多啤梨雪糕混合个甜度啱啱好。希望我男朋友满意呢一餐啦。食
希望我男朋友满意呢一餐啦。
食完大餐望住个景再饮返杯茶,人生一乐也!