2022-07-28
近來真係好耐冇食過日本菜啦,出開屯門,搵左間小店試下。我地6點幾就去食,所以冇乜人,可以任揀位,正!😆環境舒服,座位寬敞,成餐飯都食得舒服。野食種類其實都唔少,除左主Menu之外,仲會有啲當日有既款式,揀左一段時間先諗好食咩。🤣—● 鮟鱇魚肝 ●藍妹一直都超鐘意食 鮟鱇魚肝,鐘意佢好粉又結實既口感,比起鵝肝少左油膩感,味道亦更濃郁。😍呢間既鮟鱇魚肝有3塊,唔會腥,口感正,醬油唔會太咸搶左佢個味。欣賞佢落左少少飛魚子,令到食落去果陣冇咁漏。✌️—● 三文魚腩 & 劍魚腩 ● 三文魚腩唔算好厚,油份充足,偏林身,有三文魚味既。劍魚腩比預期好食,厚身,唔會雪到死實,同樣食到魚味。兩款都新鮮,合格有餘。👏— ● 火灸平目魚邊 ● 燒得岩岩好,油香十足,因為油脂多,基本上入口即融。—● 黑松露鵝肝炒飯 ● 上到枱真係嚇親,冇諗過塊鵝肝咁大塊,兩個人分,每個人都可以分一半鵝肝就咁食,另一半就撈埋個飯一齊食。鵝肝煎得好好,唔會太熟,但個心又唔會未熟滑潺潺。就咁食已經覺得好正!🤤黑松露都唔少嫁,同埋啲鵝肝一齊撈埋落個飯到食,真係好香好好味。🥰飯粒係細粒既日本米,軟硬度適中。—● 蟹膏蟹肉厚燒玉子 ● 藍
我地6點幾就去食,所以冇乜人,可以任揀位,正!😆
環境舒服,座位寬敞,成餐飯都食得舒服。
—
欣賞佢落左少少飛魚子,令到食落去果陣冇咁漏。✌️
—
三文魚腩唔算好厚,油份充足,偏林身,有三文魚味既。
劍魚腩比預期好食,厚身,唔會雪到死實,同樣食到魚味。
兩款都新鮮,合格有餘。👏
—
燒得岩岩好,油香十足,因為油脂多,基本上入口即融。
—
飯粒係細粒既日本米,軟硬度適中。
—
藍妹最鐘意食玉子,雖然只係一舊蛋,但係都好考功夫去煎。蛋唔算好厚,最入面都仲食到有啲蛋汁。
蟹肉好多,蟹膏有少少似罐頭既,有少少腥味,整體都接受到。勝在餡料同蛋汁都多,如果蛋再厚啲就更好!
—
成晚食得好滿足,無論環境、食物同服務都好滿意,唯一要注意既係佢地上菜真係好慢,唔知係咪得一個廚師,平時藍妹食野都快,一個鐘內乜都食完,果晚食左至少半個鐘,有9個字都係等緊野上菜。不過Waitress都有講唔好意思,如果唔趕時間,鐘意慢慢食既人,呢個可能唔係缺點。🤨