2024-06-15 30 浏览
依排成日都去銅鑼灣依頭做野,難得長假期梗係同朋友食返餐好野。今次去咗食好耐都冇食過既蒸氣火鍋我同朋友都唔係大食既人,所以一人一個 #九品芝麻餐 ($258) 就啱哂我哋。佢有齊基本既海鮮(蜆/蝦/扁蟶子/鮑魚/魚片)同埋有肉丸之後仲可以揀兩款肉片,佢哋依家仲要做緊優惠 +1蚊就可以多一隻鮑魚添,點可以唔加先得架😛揀完餐之外,仲要揀埋食完蒸氣火鍋後既主菜 (粥底/魚湯米線), 朋友就食米線我就加錢食咗蟹膏蟹肉粥 (+$28)。佢個火鍋控掣面有得㩒埋計時既功能,到夠鐘個陣會彈去保溫功能唔會煮到食食材過老 👍🏻👍🏻👍🏻今餐既海鮮都好新鮮同埋好多汁😋,蜆同沙白都脹卜卜好好味,鮑魚因為有計時表唔會煮到過老食落好軟綿又彈牙佢哋既三色肉丸都有啲特別,其中一粒係薑汁皮蛋貢丸。一咬落去薑汁味好出配埋入面既皮蛋碎又幾特別幾好食,另外粒牛丸亦都好Juicy食哂全部野就可以叫店員過嚟整最後係粥同米線了。魚湯米線就好簡單,勺走過多既水加入佢哋既新鮮魚湯再煲滾就搞掂。 魚湯好香飲落好鮮唔會太腥我個粥就加入粥底再加埋蟹膏同蟹肉,煮幾分鐘。雖然睇到好白雪雪唔似有落咗蟹咁,但食落就另一回事,好香濃既蟹膏融哂入個粥到,好

我個粥就加入粥底再加埋蟹膏同蟹肉,煮幾分鐘。雖然睇到好白雪雪唔似有落咗蟹咁,但食落就另一回事,好香濃既蟹膏融哂入個粥到,好鮮味勁好食🤤🤤

依個應該係必點既Item之一,真係勁好食而且佢份量都差唔多有兩碗夠哂我同朋友一齊食