餐厅: 隨心
资讯:

2021-12-28 250 浏览
我哋都几喜爱食东南亚星马泰嘅菜式。这一次来到鲗鱼涌吃晚餐,餐厅:随心。店舖地方都坐得舒适,感觉舒服嘅。我哋点左几个当我哋去星加坡吉隆坡旅游嘅时候,都会必食嘅地标海南鸡饭对我来讲海南鸡饭嘅饭系好重点,系主角。睇旅游节目介绍过,海南鸡饭嘅饭系用浸鸡嘅鸡汁精华去煮,粒粒饭粒都充满鸡嘅香味!呢度鸡饭都唔错,饭有满满鸡汁香味,鸡肉都好滑。而酱汁方面,亦配有必备嘅姜蓉、甜豉油、辣酱。呢啲酱汁点鸡,又或加入鸡油饭一齐食都好好味!每次食到海南鸡饭都系一个幸福!而通常鸡饭都会配一个例汤,例汤个咸味比较重,一口饭加一淡汤味道都几夹。我都钟意佢例汤会放入几粒甜甜嘅杞子,感觉滋润啲。新加坡炒贵刁河粉加入新加坡黑豉油去炒,配料有虾、腊肠、蛋、芽菜等等。味道浓郁,口感丰富,食落去又唔同层次。马来西亚肉骨茶肉骨茶汤底比较重药材味,汤底比较深色,药材味浓郁,感觉较重咸味。汤料嘅排骨肉都煲得够时间,加埋豉油一齐食都几好味。另外,亦都可以加油炸鬼落去浸满肉骨茶汤,食落去油炸鬼都几入味,系一个几得意嘅配搭。虽然而家都系冻冰冰嘅冬天,但系食一食新加坡菜,都令人暖一暖。😊开心嘅一餐

店舖地方都坐得舒适,感觉舒服嘅。
我哋点左几个当我哋去星加坡吉隆坡旅游嘅时候,都会必食嘅地标