𠮶晚放工同朋友去铜锣湾行街街轻松吓,谂起我已经有一段时间无饮手摇茶,就行去呢条茶饮街 (我觉得系)买杯茶饮。咁多间之中,呢间新开嘅手摇茶𠮶装修最吸引,因为店内的画风好日系,有个得意又酷酷哋嘅动漫女子做吉祥物,与其他茶店好不一样!*餐牌上有好多选择,店员分享自己的喜好,也贴心提议甜度和冰量,100%配合香港OL怕太甜又怕多冰嘅难搞要求。呢度啲杯特别肥,用外卖杯套差少少就装唔落。朋友就要咗个外卖袋,是可以重复使用的冰袋。杯面也是与别不同,先放上一张牛油纸,可以防漏,杯盖是特别设计,好好用。成杯饮晒之后,除咗牛油纸是垃杂,其他洗一洗可以重用或拎去绿在区区回收,正👍🏼🍵 玉茗抹茶小Q粿 (HK$42).呢杯与平时饮嘅宇治抹茶鲜奶有啲不一样,因为茶底系由2种不同茶调昧出嚟 — 山茶花和宇治抹茶,所以饮嘅时候会多咗啲山花花香,比较特别!.除咗饮茶,仲会饮到口感爽滑又烟韧嘅台式粉粿,令口感丰富.宇治抹茶本身是偏甜,所以店员建议走糖是正确的👍🏼🍑☕️ 肉肉水蜜桃 (HK$32).红茶系由锡兰及阿萨姆2种茶调配出茶香味.每一啖有红茶之外,仲有切到一粒粒嘅白桃果肉,甜度好高.店员也建议定少少甜令红茶冇咁涩口

玉茗抹茶小Q粿

🍵 玉茗抹茶小Q粿 (HK$42)
.除咗饮茶,仲会饮到口感爽滑又烟韧嘅台式粉粿,令口感丰富
.宇治抹茶本身是偏甜,所以店员建议走糖是正确的👍🏼

玉茗抹茶小Q粿

🍑☕️ 肉肉水蜜桃 (HK$32)
.红茶系由锡兰及阿萨姆2种茶调配出茶香味
.每一啖有红茶之外,仲有切到一粒粒嘅白桃果肉,甜度好高
.店员也建议定少少甜令红茶冇咁涩口就是啦~

2024-03-18