2019-04-25 205 浏览
喺新蒲岗Mikiki对面街li几年间开多左好几间餐厅, 住喺誉•港湾嘅朋友随口都介绍到几间, 行到TC Bistro门口嘅电视同menu都几吸引, Try Try先. >牛油果鸡肉墨西哥🇲🇽馅饼 (HKD88)餐前小食同main course分开唔同menu, 啱唒我地开心些牙嘅习惯, 见到牛油果🥑就梗系要食啦! 薄薄地, 焗得脆边嘅墨西哥馅饼🥙份量都颇大, 一大块饼夹埋馅切到成六大件, 每块都有足料鸡肉同腍度刚好嘅牛油果🥑仲要望上去系无变色超新鲜完熟, 两个女子食完....有点饱🤣>龙虾米多-半只 (HKD228)米多系啥米?好奇地Google原来系法国🇫🇷菜, 以预先起左嘅龙虾肉, 蛋黄, 白兰地(通当干邑) 同其他配料, 用忌廉汁煮好酿喺龙虾🦞外壳. 个人认为最紧要龙虾够大只, 虽然只要了半只, 但都啖啖龙虾肉, 连配料味道非常丰富, 蘑菇同葱粒索满忌廉汁, 半只系唔够喉ga. 简单配菜煎薯仔🥔外皮微脆👍🏻, 牛油粟米🌽成旧上食到有少少狼狈, 西兰花🥦好爽脆, perfect池!>加拿大🇨🇦海胆龙虾忌廉汁意粉 (HKD162)Yay! 又系我钟意食嘅海胆呀

牛油果鸡肉墨西哥馅饼

牛油果鸡肉墨西哥🇲🇽馅饼 (HKD88)
龙虾米多

龙虾米多-半只 (HKD228)
加拿大海胆龙虾忌廉汁意粉

加拿大🇨🇦海胆龙虾忌廉汁意粉 (HKD162)
Yay! 又系我钟意食嘅海胆呀! 加拿大🇨🇦海胆size确系大啲, 唔计穿梭喺意粉入面嘅海胆, 就咁睇都有三, 四大粒海胆肉, 劲鲜味. 配索满浓浓龙虾🦞忌廉汁嘅意粉系劲满足der.
甜品Creme  Brulee

甜品Cream Brûlée
本身念住之后行去九龙城食个糖水先返屋企, 惊喜地以Off menu嘅Cream Brûlée作为今个Yummy晚餐嘅甜品🍮下次要再黎食❤️

Remark: 细心server不时行出黎留意食客嘅需要, 会先问我地share dishes定自己食. 店家提供嘅水并唔系一般hea水喉水, 而系有片柠檬🍋喺樽底, 一大撮Mint嘅水, 饮落好清新Mint味呢🤩, 果然无介绍错啊👍🏻.
2019-04-25
甜品Creme  Brulee