🥢近排去开新蒲岗揾食,见到有间主打海胆生蚝刺身的小店,感觉好似好耐无食过生蚝海胆刺身,呢间餐厅原来提供款各地直送飞机货海产,串烧,炸物都好多选择,想快食个lunch 晚餐既话,仲有多款日式定食牛肉丼鳗鱼饭等$58 起有交易,餐厅门口都几光猛入到去虽然睇落地方细细,原来佢系有两层,不过坐咗一阵就已经满座啦,想食记得一定要早啲book位🥢门口有雪柜摆咗多款各地嘅新鲜海胆生蚝同今日嘅おすすめ,非常推荐出门口雪柜睇吓,本来今日是冲着令和之怪物而来,可惜嚟到已经卖晒啦~呜,不过仲有好多唔同嘅刺身,见到价钱仲要几亲民,忍唔住要疯狂每样都嗌啲黎食下🥢日本厚岸生蚝 $78 /只呢款北海道厚岸是日本著名盛产生蚝的地方,全年都会有生产,生蚝肉质饱满肥美,口感滑溜Creamy,金属味和海水味不重,所以更能突出鲜甜度,有独特的甜味,个人很喜欢佢大大只够晒肥美🥢法国 Gillardau $45/ 只不用多介绍想起法国蚝一定想起 Gillardau, 蚝肥美香甜,充分表演到清新海水味道再来是清爽蚝味,呢到的法国蚝都非常新鲜很满意🥢倍化带子吞海胆 $88 / 2件用了最大尺寸的帆立贝,厚厚帆立贝肉包了足料的海胆,海

🥢日本厚岸生蚝 $78 /只
日本厚岸生蚝 /  法国 Gillardau

🥢法国 Gillardau $45/ 只
日本厚岸生蚝 (上)法国 Gillardau(下)

🥢倍化带子吞海胆 $88 / 2件
用了最大尺寸的帆立贝,厚厚帆立贝肉包了足料的海胆,海胆份量非常之丰厚,咁大粒带子无可能一口吞,感觉有啲似食海鲜汉堡包咁,入口软滑而且非常鲜甜,非常之满足,以呢个价钱来讲真系超级抵食,难怪每一台都系必点的菜式
倍化带子吞海胆

🥢木板烧港胆 $88 /板
海胆就食过好多款,港胆又第一次试,一版海胆用火炙烧至微香,配上紫菜小饭团拌来食,海胆味香浓之余仲有少少烤过的香气,比平时的生海胆更浓

🥢活赤贝 $38
见到雪柜内有咁多款美味的贝类,就想起好耐无去过黑门市场扫街食海鲜,今日餐厅有多款刺身粒贝,北寄贝,赤贝,象拔蚌,帆立贝现切刺身,就拣左我地都钟意食的赤贝,上台见到橙色色的贝肉卷起就知道非常新鲜,贝味味道爽脆鲜甜

🥢软壳蟹手卷 $25
🥢海胆手卷 $38
估唔到$38 海胆手卷肉几大方厚厚的都几抵食,味道鲜甜甘香,软壳蟹手卷脆脆口感,仲有少少伴了蟹子增加口感

🥢杂锦天妇罗 $58
炸得唔错,炸粉薄薄的很松脆,有三只虾三件蔬菜,虾肉几新鲜爽口的

🥢串烧
随便点了几串串烧,质素都唔错,烧得干爽惹味,内层几有肉汁,一定要衬热食

盐烧鸡翼 $28
鸡肉大葱 $22
鸡皮串$12
盐烧牛舌 $28
帆立贝 $38
和牛粒串 $38

🥢好钟意呢个餐厅亲民嘅环境,由平平哋食日式定食到高级日本刺身鱼生,生蚝都有,重点系有好多款唔同产地嘅海胆,因为有名俾你叫我做海胆仔,餐牌入面海胆嘅配搭都好多款,真系要来食多几次先至可以食匀,一路食见到隔离枱食嘅寿司定食仲有鳗鱼定食都非常之正,可惜叫今次叫到成台野食今次无缘食到,下次一定要再过嚟试吓
日本厚岸生蚝 /  法国 Gillardau
日本厚岸生蚝 (上)法国 Gillardau(下)
倍化带子吞海胆
  • 木板烧海胆