1K
2017-06-15 66 浏览
讲到工厦,好多时都会谂起cafe,其实而家都有好多类型嘅餐厅都进驻工厦,喺骆驼漆呢度试左呢间新新地嘅泰菜。餐厅位于9楼,位置相当阔落,所以亦都唔少人考虑喺工厦设店嘅原因,至少喺租金一环能够少点负担,更专注做好食物、环境、服务。呢度刚试业不久,门口位会见呢块黑板仔。「试业期间,可能会遇上招呼不周、食物缺货或口味不合、环境不够舒适等问题,小店预先向大家道歉,希望能够得到大家体谅以及继续支持…」平日晚上时间,估唔到都有唔少客人,店员都好快出黎招待,餐厅装潢几特别,以木枱木梳化櫈为主调,中间以木屏风相隔,餐具都系木制,具泰式风味。不过木梳化略嫌扁左少少,坐上去同木枱嘅高度唔太配合。头顶有多盏天灯造型嘅吊灯,灯光偏黄调,环境就几舒适;不过影相效果一般,我冇打灯或者专业摄影器材,所以影到啲相黄黄暗暗餐牌选择都算丰富,沙律、汤、小食、BBQ类、咖喱、泰式主食、蔬菜、甜品、饮品等,定价合理。主打新派泰菜,当中会见到带西式元素嘅融合菜式,例如:风干火腿生菜包沙律、黑松露菌大虾带子椰汁忌廉汤、肉眼扒配泰式酸甜青瓜等,听落都几特别。泰式酸辣凤爪杂菜沙律 $65凤爪食落清新,比平时食开嘅冇咁酸辣,以沙律菜作为

泰式酸辣凤爪杂菜沙律 $65
凤爪食落清新,比平时食开嘅冇咁酸辣,以沙律菜作为前菜,开胃之选。

泰式酸辣凤爪杂菜沙律

冬荫公大虾汤 $58/小(配蒜蓉包)
汤类有四款,一律分大、小份。小嘅1-2人份量,最终分到3碗。
冬荫公饮落辣得呛喉,冇加入椰浆/汁,较重口味,配料唔多,有一只虾、菌碎,加上香茅,中规中矩。
唯一份量真系有点小,虾唔算大只,而且得一只,幸好食落都爽口。配上蒜蓉包,香脆度一般。

冬荫公大虾汤

冬荫公大虾汤

泰国大拼盘 $128曼谷虾饼2件、芭堤雅特色春卷2件、清迈烟肉鱼卷2件、烧猪颈肉、布吉酥炸一支骨鸡翼6件
人多嘅话,点个拼盘最方便,乜都试到。人少都唔怕,佢地有小拼盘 ($88)。
拼盘卖相几吸引,摆盘精美,中间放酱汁,可惜味道未如理想,有点失望。各样小食唔系好够热,应脆口嘅唔够脆,大概不是即时制作。
但小店加左泰国各地方名喺食物前,令我都唔太敢批评…怕自己井底蛙未食过正宗口味…所以只能以一般喺香港食到嘅泰菜作比较。

泰国大拼盘

虾饼有两款,一种系平时食到嘅虾饼,另一种系加入燕麦炸,其实几特别。
食落有微微虾肉味道,胶质不足,口感唔够冇爽口弹牙,炸粉基本上一上枱已经腍哂。
虾饼

虾饼

鱼饼系当中味道较好,鱼肉味突出唔腥。
鱼饼

春卷加上芭堤雅特色几个字,春卷幼身偏长,食落有别于一般泰式春卷。
卷皮腍身,馅料带猪肉味道,食落较实,冇乜松化感觉,唔系好啱我地口味

芭堤雅特色春卷

猪颈肉腍身,肉质亦都唔会干鞋,食得猪颈肉,都预左有阵炭烧味,如果煎/烧耐啲,做到外面脆身更好。

烧猪颈肉

红咖喱泰式烧鸡 配香脆薯仔芋头 及手抓饼 $98
咖喱有4款,分别系烧鸡、猪颈肉、海鲜,牛柳,定价$98-148,拣左价钱相宜嘅烧鸡。
红咖喱食落都唔算好辣,鸡肉份量不少,食落够嫩。配料薯仔、芋头等都几入味

不过手抓饼系败笔,粉感较重,食落唔觉酥脆,煎得唔够香脆,食多几件会饱滞。
红咖喱泰式烧鸡 配香脆薯仔芋头 及手抓饼

手抓饼

泰式马拉盏炒通菜 $55
炒通菜都几惹味,通菜都嫩口唔老,只系食到底有点咸,整体合格。
泰式马拉盏炒通菜

饮品方面选择不少,有特饮、香茅茶、果汁、咖啡、泰式饮品、梳打等。
招牌特饮嘅名字都几有趣,例如:椰林风情(椰汁西米海底椰)、白里透红(荔枝冰)、龙游戏水(龙眼冰)等,花过心思。

沙滩少子(荔枝青柠)$36
食泰国菜,个人喜好较清新嘅饮品,荔枝青柠解腻唔甜,啱哂

沙滩少子

椰皇沙冰(椰子沙冰)$58
价钱稍贵,奶味偏重,椰味加强更好,沙冰唔系好够冻。
椰皇沙冰

整体而言,餐厅嘅环境舒适,位置阔落,一大班人食饭都唔会局促;店员服务亦不俗,主动加水、收碟、介绍食物;只可惜食物质素有待改善。
始终系新餐厅,加上主打泰西融合,都系创意配搭,期望水准更稳定,会再光临。

餐牌:

2017-06-13