餐厅: 酒廊
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
2013-02-03 2588 浏览
最近系香港天际万酒店嘅 Facebook 专页玩游戏,找出两张图片中该酒店新春下午茶嘅不同之处,有幸成为得奖者,获得新春下午茶两位,真系劲开心。酒店位于机场附近,近亚洲博览馆。我们坐地铁东涌线去东涌站,再转酒店嘅免费穿梭巴士到达。穿越巴士嘅候车处系地铁站 A 出口,向左边行出少少,就会看到有一条柱贴上来往酒店嘅巴士时间表,𠮶度就系排队嘅地方。穿越巴士来往东涌站和酒店系 30 分钟一班车。我们就坐 14:15 的一班车,大概十分钟嘅车程,就到达酒店门口。而酒店门口亦提供来往酒店和迪士尼乐园,及来往机场客运大楼一号及二号,所以交通也尚算方便。一进酒店门口就已经看到酒廊,即系我哋 High Tea 嘅地方,而酒廊嘅右边就系餐厅。在酒廊嘅左边系接待处,而再行入啲就有一个好似纪念品嘅商务中心,内里有各式各样嘅纪念品之外,还有常见嘅杯面,而且要 $30 一杯!商务中心较入嘅位置有个电脑角落,提供电脑及打印等服务,而电脑上更有 Web Cam,方便客人使用。而商务中心隔离更有柜员机,可以话系设备齐全。由于下午茶是由三点开始,于是去问问酒廊嘅职员可否先进内,我们被安排在窗边嘅位置,除了可以望到海之外,

由于下午茶是由三点开始,于是去问问酒廊嘅职员可否先进内,我们被安排在窗边嘅位置,除了可以望到海之外,亦望到港珠澳大桥嘅工程,工程用嘅大圆筒,船只靠泊嘅码头,行李货物上落及吊运嘅过程,仲有几个货柜和泊车嘅地方,呢个景观令我觉得好似系公司餐厅食紧 Tea 嘅感觉,哈哈。另外亦不时见到有飞机经过,会勾起我想去旅行嘅意欲。

餐厅酒廊设计简约,梳化位令人坐得舒适,由于全是落地玻璃,直接用日光,到傍晚时分才用灯光,橙色嘅灯光加上玻璃镜面反射,成个感觉都唔同晒。而酒廊门口摆放了新春下午茶嘅餐牌和一个样本,客人可以看完再决定是否选择这个 High Tea Set。餐厅内人流不太多,以游客为主,有些在闲聊,有些在打机,有些在闭目养神。
其实新春下午茶 High Tea 系香港天际万豪酒店为咗迎接蛇年嘅来临,推出嘅贺年应节美食系列其中之一,其他嘅应节食品就有常见嘅贺年糕点,新春菜式及 XO 酱。新春下午茶 High Tea 和西式嘅 High Tea 一样,用上三层高嘅金属架,不过摆放嘅食物就系十多款嘅中式糕点,酥点,咸点及点心,有『盘满砵满,步步高升』嘅意思。而下午茶更提供精选茗茶供大家选择,有清香及浓香乌龙茶:大红袍 (Great Red Robs),乌龙 (Oolong),有绿茶及白茶:洞庭碧螺春 (Bilouchun),银针白毫 (Silver Needles) 及花香茶:菊普 (Chrysanthemum),茉莉花香片 (Jasmine Green Tea)。

系等待食物嘅时候,我哋两个都拣咗洞庭碧螺春 (Bilouchun),职员各自奉上一壶茶,系一人一壶,还为我们倒茶。洞庭碧螺春系中国十大名茶之一,系绿茶嘅一种,不过除此之外,我就不太清楚,因为平时少饮茶,没有太多研究。这杯茶嘅颜色淡黄,很清澈,饮起来香气浓郁,而味很醇。
转眼间,新春下午茶 (Fortune High Tea Set) 就放系眼前,又系我哋拍照嘅时候,三层高嘅金属架,最顶嘅一层有一个小蒸笼,笼内放咗两款饺,而中间放咗像两朵花嘅酥点,而另一边就放咗两件多士。第二层就放咗两条锦鲤糕点,笑口枣和油角。最底一层就有炸馒头,马仔和杨枝甘露。由于太肚饿,我哋正式开餐喇!
全年好市饺 (Steamed Shrimp dumplings with dried oysters)
大大只蚝鼓放系饺子上,未食都觉得好吸引!饺子皮系云吞皮,皮很薄很滑,而馅料系虾肉,虾肉弹牙爽口,不错不错!蚝鼓好肥大,身圆胀胀的,棕色得来色泽鲜明,食落好有蚝嘅鲜味,好好味,好正!
我哋仲不停 Refill 呢个全年好市饺,我一共食咗 5 只呀!哈哈!而我们增添嘅全年好市饺,似乎系即场再蒸,热呼呼的饺子比较软身,而且蚝鼓个样唔同咗,无咁胀,而且啲蚝边会绕起,点解呢两款蚝唔同样,有咩分别呢?问咗好多人都未知答案,可能要问番大厨先得。不过食落依然蚝味十足,真系食到停唔到口,系 Refill 嘅必然选择!
恭喜发财饺 (Steamed chicken dumplings with black mushroom and sea moss)
顾名思义,发财饺就有发菜,不过最令人印象深刻嘅系长长嘅杞子。恭喜发财饺系用虾饺皮,橙色嘅饺子有点像金元宝,另外有鲜露荀点缀,卖相也很精致。馅料系用鸡肉和冬菇碎做成,食起来好多汁,加上杞子,发菜和露荀,味道清新,系 Refill 嘅第二选择,我食咗两只呀。
多福多寿虾多士 (Deep-fried toast with shrimp mousse in smoked salmon premium xo sauce)
虾多士很香脆,而多士上大大块虾蓉肉系配上天际万豪酒店自家制嘅烟三文鱼 XO 酱。第一次见用烟三文鱼做 XO 酱,原来系大厨嘅精心研制,用烟三文鱼再加上瑶柱,泰式虾膏油酱,指天椒同豆瓣酱等配料,果然与别不同。虾蓉食落好弹牙,加上虾多士上有芝麻, 再配合淡淡嘅 XO 酱味,很香口惹味,我们也添食咗一次!

笑口常开笑口枣 (Crispy sweetened sesame flour puff)
好耐无食过笑口枣,平时除咗婚宴之外,都唔会特别叫来食。不过新春美食又点少得笑口枣 ,笑口枣上满布芝麻,食落好香好松化。
龙马精神脆马仔 (Classic honey-glazed flour pieties)
今日食嘅甜点都系我平时唔会叫嚟食嘅,马仔就系其中一样,用鸡蛋,面粉同蜜糖为主嘅马仔对我来说吸引力不大,食落甜度适中,不过不失。

黄金满屋馒头 (Golden crispy bun served with condensed milk)
金色嘅炸馒头好吸引,外脆内软,加埋炼奶一齐食,系最好嘅配搭。

盘满砵满甜油角 (Deep-fired peanut dumplings)
油角又系好耐都无食过嘅贺年食品之一,油角皮松脆,内里啖啖粒粒花生芝麻,食落好香口。
花开富贵牡丹酥 (Lotus puff)
橙红色和黄色嘅酥皮面包住馅料,就好似一个含苞待放嘅花,颜色鲜艳。层层酥皮好松化,馅料甜而不油腻。不过我留意到餐牌英文系用 Lotus (莲花),而唔系用 Peony (牡丹)。

年年有余椰汁糕 (Chilled coconut pudding)
用椰汁糕制成的立体锦鲤,有『年年有余,鲤跃龙门』嘅意思, 两只锦鲤都做得栩栩如生,意头十足。椰汁糕很清甜,可以食晒成条锦鲤也唔会济。
杨枝甘露 (Chilled mango cream with sago and pomelo)
细细杯嘅杨枝甘露,芒果和柚肉也很鲜甜,味道不错,如果不是已经食得好满足,我们都打算添食呢个糖水
这个新春下午茶意念创新,大厨精心设计合适嘅应节食品和配上好意头嘅名,很有心思。由于贺年美食大多以煎炸烹调,而且可以独立摆在架上嘅食物款式可能不多,所以餐牌中无可避免地以炸物为主,一次过食可能会比较油腻,幸好可以配上中国茗茶,中和消滞感觉。值得留意嘅系新春下午茶星期六,日及公众假期系由下午三点至五点九,五点半就是 Last Order,每位 HK$218,另加一服务费,而且系可以无限量添食架。

总括而言,餐厅环境尚算清静,服务态度和食物质素也不错,系周末闲聊嘅好地方。如果有机会都想试佢哋嘅贺年糕点和其他菜式。

2013-02-02
用餐时段
下午茶
用餐优惠
其他
  • 全年好市饺,恭喜发财饺,多福多寿虾多士,杨枝甘露