2019-08-09 4076 浏览
壽司廚師發辦就食得多,中日泰式廚師發辦簡直聞所未聞,朋友力推之下半信半疑地黎叫左十二道精選晚餐 ($328/位),雖然平日未算爆滿,但話哂係酒店出品應該唔差掛。先黎三款前菜,鰹魚昆布煮花螺幾新鮮彈牙,如果有俾埋叉就更佳;鮑魚肝蟹籽沙律有鮑魚肝獨有既香味得黎唔算好腥,蟹籽同青瓜夾埋口感好有層次;煙燻蛋有糖心,十分入味又夠香。清酒藥膳糟滷冰鎮鮑魚如預期般有酒香,嫩滑軟腍。 留意到呢度既冷盤大部分都係室溫上菜,如果更冰凍就更好。冰封蕃茄漬意外地幾有心思,選用左巨峰提子汁做醃料,雖然蕃茄本身唔係超甜既日本品種,製成蕃茄漬後充滿香甜又天然既提子味,感覺好清新特別。黑湯浸鴨血從來唔多好鴨血,惟有台式火鍋既鴨血入得口。 估唔到呢度鴨血都有咁上下水準,完全冇怪味,嫩口又滲入哂黑湯既辣味,惹味非常。黑椒元蹄大大隻豬手已經炆到唔洗用力都輕易分開到,雖然厚肉但都好入味,最鐘意豬皮富膠質又唔會油膩,養顏之選。天婦羅龍躉斑塊併粟米汁矜貴版粟米斑塊冇令我失望,龍躉斑塊幼嫩有彈性,粟米汁似粟米濃湯,即時感覺高級不少。花膠椰子燉烏雞湯首先用料已經全部係我至愛,啖湯甜到個個都爭任添飲,真材實料。 不得不讚真係幾靚料,連
黑湯浸鴨血
黑椒元蹄
天婦羅龍躉斑塊併粟米汁
花膠椰子燉烏雞湯
首先用料已經全部係我至愛,啖湯甜到個個都爭任添飲,真材實料。 不得不讚真係幾靚料,連椰子都清埋,花膠亦屬中等貨色,絕對回到本。
清酒火焰煮鮮貝
人大左最愛浮誇表演環節,一黎就著哂火咁的確打卡一流。 大大隻蜆肉飽滿,好濃酒香,鮮味滿分。
蒜蓉大蝦荷葉飯
去到呢步已經飽到食唔落喇,荷葉飯上面鋪滿顏色鮮豔既開邊蒜蓉大蝦,俾面食左一隻都幾新鮮。
芝麻味雪糕
食得出自家製既濃郁味道,有奶香又芝麻味濃,心滿意足。
食物有心思之外,值得一讚環境幾好坐,服務又貼心,見隔離台開左好多酒邊飲邊傾嘆足全晚,適合朋友聚會。