2021-05-30 52 浏览
澳南海岸可以話係近年將軍澳覓食新地標,食肆林立,還陸續有新店加入,所以連OpenRice都將佢獨立成區。同好友最近先至嚟呢區食飯,可謂姍姍來遲😅,係眾多食肆中揀咗依間 La Rosabelle Bar & Grill來食晚飯。由於和好友行了一段頗長嘅路而來,加上是夜天氣悶熱,故選擇了於店內冷氣地方進食,甫入內先發現原來室內裝飾得極像一間歐洲古堡建築。晚餐只叫了:凱撒沙律加烤雞肉羅馬生菜新鮮爽脆,雞肉嫩滑,加了胡椒粒,微辣惹味。脆炸魚漢堡配炸薯條炸魚漢堡非常香脆可口,夾層嘅炸魚炸得卜卜趣,沒有雪蔵味,加埋蕃茄紫洋蔥生菜,再加上炸薯條,每一啖都非常脆口。黑松露帶子意大利飯整晚最失色嘅可以算係呢個意大利飯,一上枱已覺得顏色有點怪,係加咗太多黑松露醬所以顏色偏向深灰色?帶子煎得唔夠香脆金黃,食落好濕好淋,應該冇待帶子夠乾身才去煎。個人鍾意比較硬身嘅意大利飯,這個加咗份量比較多嘅高湯,飯粒偏向較軟身。由於時間比較緊,整頓飯沒有叫任何飲料已叫埋單走人了🤣🤣。溫馨提示:選擇座位時最好唔好揀上面係冷氣出風口位,我們這頓飯已經發生過兩次有水滴從上方掉下來,好彩冇落到去食物上😰😰
晚餐只叫了:
凱撒沙律加烤雞肉

羅馬生菜新鮮爽脆,雞肉嫩滑,加了胡椒粒,微辣惹味。
脆炸魚漢堡配炸薯條

黑松露帶子意大利飯

由於時間比較緊,整頓飯沒有叫任何飲料已叫埋單走人了🤣🤣。