2019-02-16 1062 浏览
新春继续周围拜年,是日就到了新蒲岗,唔讲唔知呢度附近多左新屋苑新商场,同亲戚去左Port33行下,哈哈,个商场实在太新,入面无咩开门,有茶楼同几间食店等,见闷闷地不如去饮杯野啦。商场内的人气店,度度都无人食得Lanassa坐左几枱客,一于黎呢度。橙柚星尘伯爵($36)天气热想饮杯冻饮,拣左要星尘茶系列,贪佢特别啲间边少见呀。入面系咁样的,星尘系咩?其实系类似沙冰嘅野,但啲冰无咁碎,用粗饮管都啜到嘅。拣左橙柚口味,原因一因为钟意伯爵茶嘅茶香多过铁观音,原因二觉得橙柚会苦苦地,另一款芒萝感觉好甜(?)又贵少少㖞,哈哈,最后系无失望嘅,橙柚系好夹,有橙香又有西柚味,酸酸甜甜加埋茶味好正,三十几蚊咁大杯,边行边饮几好呀。另一样战利品就系呢样啦,估下系咩黎,呵呵。哒哒哒~榴梿芝士蛋糕呀($158),见有蛋糕卖,仲有几款唔同口味嘅芝士蛋糕,咁就要左亲戚至爱的榴梿芝士蛋糕,好少见㗎!一磅装虽然系细细个,但份量都唔细㗎,因为系绵密的芝士蛋糕,唔系得空气嘅海绵蛋糕,一磅装都好饱肚。分左六份(切行好差添…),芝士好香好滑,软硬适中又唔腻,仲有浓郁嘅榴梿香,饼底唔厚,近乎全件都系芝士,够湿润总知就系正啦,榴
橙柚星尘伯爵($36)
天气热想饮杯冻饮,拣左要星尘茶系列,贪佢特别啲间边少见呀。
另一样战利品就系呢样啦,估下系咩黎,呵呵。
分左六份(切行好差添…),芝士好香好滑,软硬适中又唔腻,仲有浓郁嘅榴梿香,饼底唔厚,近乎全件都系芝士,够湿润总知就系正啦,榴梿控推介!
同场加影~小朋友见到蛋糕就话要吹蜡烛,明明唔系生日,哈哈。
2019-02-10
$158 (宵夜)