2011-05-25 49 浏览
上星期見到網上介紹上環生記既靚粥, 由於地點關係, 所以選擇左佢地既分店...7點去到門口眼見一堆人仲以為要等位, 原來係一堆等外賣....為左要試多幾種款式, 兩個人只係叫左 一碗 "雞及第粥" 加大, 一碗牛腩三併, 及煎魚餅牛腩, 牛筋併牛丸;其實真係有驚喜, 無唸過 35元, 竟然有 6粒牛丸再加 相當夠份量既 牛腩及牛筋! 試左牛丸之後就覺得佢比起"樂x" d 牛丸仲好味, 起碼無佢咁重味精!牛腩食落口, 絕對估唔到原來35元都有呢d 質數出面好多店鋪要食到呢個質數加份量又何止 35元丫! 真係要比個讚佢! 煎魚餅;又係值得一讚! 質感唔錯, 比起出面街外既粗糙魚肉 加 一堆骨刺, 呢間d 魚餅係高左一級! 雞及第粥至於粥方面, 唔敢講佢非常好食, 平凡既一碗粥餸仲多過粥, 味道無可能唔夠! 粥底質感亦唔會加左太多水或者生粉~整體都算係唔錯!有機會經過我會再黎食過

牛腩, 牛筋併牛丸;
牛腩食落口, 絕對估唔到原來35元都有呢d 質數

煎魚餅;
又係值得一讚! 質感唔錯,

雞及第粥
粥底質感亦唔會加左太多水或者生粉~
整體都算係唔錯!

有機會經過我會再黎食過

2011-05-24