2020-08-17 240 浏览
其实我本人就唔系话好钟意食拉面,但有一次去日本旅行食到一间非常好食嘅鸡白汤拉面,令我爱上左依只味道。今次嚟到尖沙咀觅食,知道立体派呢间拉面专做鸡白汤,就决定去一试啦!我哋两个人就分别叫咗两款拉面,除咗叫招牌嘅特级白汤拉面之外,我哋仲试咗海体酱油汤。先讲讲个招牌作品啦。果然冇令我失望,白汤有好浓嘅鸡味,绝对食得出佢系真嘅鸡煲出嚟🤣 浓郁得来又唔会好重口味,唔会有平时食猪骨汤嘅油腻,会有清新嘅感觉,呢个亦都系我钟意食鸡白汤嘅原因!而且拉面亦都可以同店员讲想要硬身定系软身,另外拉面配嘅糖心蛋亦都做得好好,腌得够入味。另外酱油汤底配嘅猪腩肉都好有惊喜,表皮烧得几香,而且非常大件!最后讲吓我哋叫嘅小食,佢嘅炸鸡好鬼多汁而且一定一定系即炸嘅,呢啲就一定有保证啦~ 韭菜饺都系佢哋自己手作嘅,煎得香脆之余又唔㶶。不过我就建议大家唔好叫两样都系肉嘅小食,因为佢拉面已经好多肉啦。可以试吓佢嘅菠菜!饮品方面我哋就叫咗乌龙茶,系平时出面买唔到嘅日本茶,都几特别㗎!