2021-11-29 288 浏览
星期日同女朋友黎到元朗,阳光明媚、凉风阵阵,顺住教育路大坑渠散下步。突然一阵好浓郁既猪骨汤扑面而来,左揾右揾终于发现香味源自呢间面屋。隐首先靓仔对于美食系无乜抵抗力的,其次当年在日本居住既经验都令靓仔对拉面有一份独特既偏爱。小店装潢十分「骨子」,一眼睇晒全场不足10台客,但就有一种好温暖既感觉。墙上摆满日本动漫特色figure(可惜靓仔对动漫并不热衷,无法辨别个稀有性,呵呵)小店都保留左传统拉面店剔纸仔点餐,拉面一共有四款选择:分别系「白隐」豚骨汤底、「黑隐」黑蒜油「赤隐」辣肉球,「限定隐」鲣鱼汤底。嗜辣既靓仔毫不犹豫咁帮女朋友点左最值得试既「白隐」,自己就当然系试下咁特别既辣肉球「赤隐」啦!(赤隐$88 + 蛋1只$12)面身油份充足,面体都十分饱满挂汤,我选择既硬面亦非「生勾勾」,而系先靭后硬既咬感,十分有层次。辣肉球一夹即散,有种食米线时炸酱既感觉,辣度不够但都稍有刺激,十分新鲜。(白隐$72)女朋友既「白隐」并无令我地失望,一啖汤头落口系暖暖既油脂,吞落喉咙一刻一阵猪骨髓被融化既浓浓香味回荡喉腔,证明小店熬汤用既猪骨必然是真材实料。汤要够浓唔一定系落重调味,料足一样可以做到,今

(可惜靓仔对动漫并不热衷,无法辨别个稀有性,呵呵)

小店都保留左传统拉面店剔纸仔点餐,拉面一共有四款选择:

(赤隐$88 + 蛋1只$12)

(白隐$72)

荡喉腔,证明小店熬汤用既猪骨必然是真材实料。汤要够浓唔一定系落重调味,料足一样可以做到,今次小店就

系十分合格既水平。
(烧章鱼丸$30)
小食既种类太多,靓仔都唔再一一介绍,只重点提一提我地㨂左既章鱼丸子。最最最值得一提系服务员真系非常

细心,系落单后再问一句丸子既沙律酱要唔要分开上,十分体贴。

最后靓仔加多左一份替玉($15),用沾汤既方式结束呢一餐 ;P
2021-11-28
  • 赤隐,章鱼丸子