2022-10-06 1100 浏览
直至今日,无去过新浦岗大磡村食担担面系人生一大遗憾,最激气系当年日日都会经过大磡村村口,都总系过门不入,唉...... 无计! 当年年纪轻拾吓拾吓嘛.....早排知道佢地系观塘开分店,于是走去睇睇咩环境.都系果句,人生苦短,有得享受快快享受,转头又话玩D咩咩红黄蓝码唔俾入食巿,所以唔好浪费宝贵光阴餐厅改咗名叫千岁担担面,环境比黄大仙店更阔落.首选当然系点担担面,分正宗版同改良版,分别系改良版加上猪肉,另外亦都分辣同唔辣,我点咗改良版,走辣.另外小笼包,生煎包,蟹粉锅巴,清炒河虾仁各一客.清粉河虾仁超好味无得输,虾仁新鲜鲜甜又弹牙,连D葱段都好好味.小笼包皮薄但由夹起至放入口都无穿,小笼包汁够丰富,味道适中唔会过咸,生煎饱内馅丰富,如果底部煎㶶D更加夹自己口味.蟹粉锅巴不单只有蟹粉味,隐隐约约仲有咸蛋黄味渗出,锅巴极脆口,作为餐前小食一流.记得当年咏藜园接受访问,曾经讲过佢地嘅担担面摆放一晚面条都唔会变,我系帮衬堂食唔可能放一晚,但摆放咗约十五分钟,面条口感同以前食过无咩大分别,首先汤底浓郁,斋饮个汤底已经饱一半,有花生香之余仲有我大爱嘅葱香,面条一条条无话断开哂,冧身之余有小小弹牙,面

早排知道佢地系观塘开分店,于是走去睇睇咩环境.

餐厅改咗名叫千岁担担面,环境比黄大仙店更阔落.

另外小笼包,生煎包,蟹粉锅巴,清炒河虾仁各一客.

记得当年咏藜园接受访问,曾经讲过佢地嘅担担面摆放一晚面条都唔会变,我系帮衬堂食唔可能放一晚,但摆放咗约十五分钟,面条口感同以前食过无咩大分别,首先汤底浓郁,斋饮个汤底已经饱一半,有花生香之余仲有我大爱嘅葱香,面条一条条无话断开哂,冧身之余有小小弹牙,面条沾满美味浓汤,满分!

食食吓见到隔离枱点咗个葱油饼,虽然已经饱饱地,但都点咗一客外卖打包,入口葱油味够香口感酥脆,重有不少芝麻系面更香口.

最后要赞一赞D待应,餐厅原来要扫 QR Code 落单,我就忘记咗直接揾D待应落单,佢地都无黑面,好乐意帮我落单,有咩办法唔俾 Like!
清炒河虾仁
生煎包