2024-04-02 294 浏览
和朋友到摩罗上街闲逛想揾啲古董小玩意,咁啱得咁桥比我哋揾到间宝藏串烧店,它的位置虽隐蔽但仍然易找,就在咖啡店旁边。呢度嘅店员和师傅几友善,推介串烧厨师发办,点咗包括稀有部位的鸡串、豚/牛/海鲜等,另包沙律、煮物、鸡汤乌冬、甜品和生啤,计计下性价比唔错Omakase SetChef's selection skewers・厨师之选串烧 (9串)- Salad・沙律- Stewed Dish・煮物- Udon in Chicken Soup・鸡汤乌冬- Dessert・甜品- Draft Beer・生啤{Chicken Rare Parts・鸡肉の稀有部位}▪︎ Chicken Trachea・鸡喉咙 < 头一次食呢个罕见部位,其实味道不浓,烧过的烟韧口感焦香微脆,配酱汁几特别{Chicken Offal・鸡内脏}▪︎ Liver・鸡肝> 呢度嘅鸡肝烧得几出色,入口creamy质感幼滑细腻,配上鳗鱼汁味道甘香、有惊喜{Chicken Skewers・鸡串}▪︎ Chicken Wings・三黄鸡翼> 烧鸡翼好睇师

Omakase Set

{Chicken Offal・鸡内脏}
▪︎ Liver・鸡肝

{Chicken Skewers・鸡串}
▪︎ Chicken Wings・三黄鸡翼

> 烧鸡翼好睇师傅控制火候嘅功架,三黄鸡翼皮脆酥香、近乎无皮下脂肪肉质几滑,细细只食得好滋味

▪︎ Chicken Soft Bone・鸡胸软骨

> 比平时食开嘅鸡软骨只有卜卜脆口感,而鸡胸软骨系多咗份甘香味道

{Beef, Pork, Lamb・豚、牛、羊}
▪︎ Beef Tongue・牛舌

> 感觉还好较有口感和嚼头,牛味几浓

▪︎ Pork Belly・豚肉五花腩

> 肥瘦相间的五花腩甘味肥美几酥软,啱晒送啤酒

{Seafood・海鲜}
▪︎ Eel・白鳝

> 我最钟意食鱼,烧白鳝皮烧到几香脆,富鱼油香肉质脆中带嫩,okay

{Vegetable Skewers・蔬菜}
▪︎ Orka・秋葵

> 烧得干身爽脆,食多咗肉类来点蔬菜调剂一下感觉无咁漏

▪︎ Caramel Cherry Tomatoes・焦糖车厘茄

> 有啲似冰糖葫芦咁,车厘茄好甜脆

{Stewed Dish・煮物}
▪︎ Sake Steamed Clams・清酒煮蚬

> 试过几间餐厅嘅蚬都有沙,所以平时尽量唔点呢味,今次即管试下,无沙之余蚬肉几鲜甜,合个汤嘅清酒份量啱啱好,成碗俾我饮晒

{Sides・配菜}
▪︎ Tomato Salad・蕃茄沙律

> 蕃茄洋葱几新鲜,味道清新

▪︎ Grilled Cod Fish Chip・烧鳕鱼干

> 呢个佐酒圣品个人几like,薄薄鱼干烤得香脆香口,一块接一块食唔停,食完好想encore多碟

{Rice & Noodles・食事}
▪︎ Udon in Chicken Soup・鸡汤乌冬

> 奶白色鸡汤简直系精华所在,鲜浓香滑、乌冬滑捋捋又Q,鸡肉无想像中软滑但仍不俗

{Dessert・甜品}
▪︎ Yogurt Ice Cream・乳酪雪糕

> 清甜中带点乳酸香,食过烧烤肉串再食呢个甜品几舒服

鸡肝
鸡喉咙/三黄鸡翼/鸡胸软骨