2013-08-08
兩個人去飲茶, 揾位真係難!原先樓下位知客話如果有檯就可以轉比我, 點知在搭檯洗杯期間, 見到右邊有檯客人買單離座, 我便向黑西裝男(經理/部長)要求換檯, 他卻答道:「你換咗檯一陣都會有客人嚟搭檯呀!」哎喲...為何設那麼多張四人檯甚至大檯呢! 幸好, 我瞄到廚房門口位有張二人檯的老夫婦客人離座, 我今次一定轉得成!!!其實, 我見有很多客人對搭檯也很不滿, 有對老夫婦原先還霸住張六人檯, 不准男(經理/部長)放其他食客到那張六人檯去搭檯, 後來男(經理/部長)安排了另外一張四人檯給那對老夫婦呢!樓下大門口推介以下就是下午茶必食之選:燒鴨湯檬粉 $13.80/碗 ... 湯底飲到有燒鴨的味道, 檬粉爽口滑嘟嘟, 那棵小棠菜顏色翠綠又新鮮, 燒鴨皮薄, 底層脂肪又不油膩, 食落會有醃料滲出來, 鴨肉有鴨味之餘也不難咬, 整體印象好!時菜斑球湯麵 $13.80/碗 ... 通常去飲宴才會吃到的一款湯麵, 現在只要$13.80就能吃到, 雖然碗是細碗過燒鴨湯檬粉, 但是料也很足。 斑片都有六片咁多, 而且最重要就是並非用龍脷或者鯰魚來代替斑片, 食落口當然知道不會是用游水貨, 但是斑片
题外话/补充资料:
下午茶由2PM至4PM, 不過3:15PM左右就開始有侍應生走去逐檯買單收錢。