2018-05-05
這間越南私房菜是朋友帶我去食的, 當我入到它位於中環舊樓樓上的店舖, 感覺似曾相識, 朋友話無線飲食節目都有介紹過這間, 我才記得我應該都是在電視上看過這間的介紹, 因為這間越南菜館墙上的搞笑的壁畫及精緻的餐具給我留下深刻的印象, 今日在朋友的帶領下有幸食一餐, 真的食到了正宗超好味道的越南菜.最先上枱的是越南菜館最普通的”火車頭越南河”, 藍底細花的超靚瓷器餐裝住火車頭河粉, 給人的感覺好似在宮廷用緊晚餐, 連舀湯用的勺都是藍花瓷具, 真是一絲不苟, 待我們打開個蓋, 扑面而來的是香濃的牛肉湯味, 聞到都垂涎欲滴, 我們將另上的配料新鮮芽菜, 細細粒的紅椒粒及香葉都分別放了少許在火車頭河粉裡面, 再蓋上蓋子焗了一陣就急不可待的分來食, 火車頭河粉裡面好多材料, 除咗幼身的越南河, 仲有牛丸, 牛腩, 牛肉, 牛柏葉, 仲有大蝦等等, 材料相當豐富,而且D湯真的是好香, 越南河粉同廣東河粉唔同, 它幼身得來仲好有咬口, 唔似廣東河粉咁滑嚧嚧, 牛丸超讚, 同我們平時食的牛丸味道大唔相同, 煙韌爽口得來仲勁多汁, 好好食! 牛腩, 牛肉不用講, 又香又林, 成個火車頭河裡面的嘢都好好食,
最先上枱的是越南菜館最普通的”火車頭越南河”, 藍底細花的超靚瓷器餐裝住火車頭河粉, 給人的感覺好似在宮廷用緊晚餐, 連舀湯用的勺都是藍花瓷具, 真是一絲不苟, 待我們打開個蓋, 扑面而來的是香濃的牛肉湯味, 聞到都垂涎欲滴, 我們將另上的配料新鮮芽菜, 細細粒的紅椒粒及香葉都分別放了少許在火車頭河粉裡面, 再蓋上蓋子焗了一陣就急不可待的分來食, 火車頭河粉裡面好多材料, 除咗幼身的越南河, 仲有牛丸, 牛腩, 牛肉, 牛柏葉, 仲有大蝦等等, 材料相當豐富,而且D湯真的是好香, 越南河粉同廣東河粉唔同, 它幼身得來仲好有咬口, 唔似廣東河粉咁滑嚧嚧, 牛丸超讚, 同我們平時食的牛丸味道大唔相同, 煙韌爽口得來仲勁多汁, 好好食! 牛腩, 牛肉不用講, 又香又林, 成個火車頭河裡面的嘢都好好食, 當然我們都將它食個干干淨淨, 湯都無得剩, 實在是太好味!
另外都要讚的是越式炸蝦餅, 同泰式蝦餅唔同, 這越南炸蝦餅應該是一大塊炸, 然後再切件上碟的, 這越式炸蝦餅好食到無得頂, 蝦餅外層炸到金黃, 但裡面是淺粉紅色的蝦肉, 仲有好多綠色的香蔥碎, 香葉碎在蝦肉裡面, 蝦肉鮮甜超惹味, 好好食!
就連它的法國包都是超好味的, 我們叫的越南扎肉法包, 外脆內軟, 加上新鮮的番茄, 生菜, 超多的切片扎肉以及他們自制的醬料, 好食到無朋友. 今天終於食到了正宗超美味的越南菜, 好滿足呀!