2017-03-06 49 浏览
旺角的廣華街出晒名又熱鬧又多美食,但係全部都係做外帶,無堂食的,呢個正正就係旺角的特色。一路行一路食確係別有一番風味,等下、行下、食下,好多時因為咁越行就買得越多野食, 成個鐘都未行出條街都唔係無可能架。食物選擇都好多,離遠見到有一間特別多人排隊的,行埋去一睇,哦,原來係食小籠包的。早前又係同呢個朋友去完上海過聖誕,喺當地品嚐左好多蟹粉美食,見到呢間舖頭有埋蟹粉喎,我地不約而同都話不如試下囉~~食物清一色一望個牌就睇晒,鮮肉小籠已經賣晒,我地叫左蟹黃湯包+蟹黃小籠包各一客 。睇完啲小籠包一一籠又一籠新鮮蒸出黎,真係流晒口水。等左大約30 分鐘,終於有啦,熱辣辣,蟹黃湯包成個拳頭咁大,插支飲管落去,啲湯汁已經必緊出黎。湯包同小籠包都係有大量湯汁,但蟹粉份量唔算多,整體味道OK。

睇完啲小籠包一一籠又一籠新鮮蒸出黎,真係流晒口水。
2017-03-04
30 分钟 (外卖自取)