2020-04-25 520 浏览
朋友一直推介一幻拉麵嘅蝦湯湯底 不過好耐都未有機會試見佢標榜香港限定嘅湯底入座後店員安排咗一個近門口嘅長枱坐位 枱面有配料七味粉 拉麵胡椒 同芽菜另外仲有牙籤同紙巾餐單上有拌麵 拉麵同一款較新嘅叫一幻炸醬面揀 不過由於都係想試下個湯多啲 最後都係揀咗招牌蝦湯拉麵 配以適量豚骨湯底同鹽味口味 粗麵而比對試咗啖同樣都係招牌蝦湯拉麵 揀原味同醬油不過原來湯底嘅配搭略為作少少改動個湯嘅味道已經可以好唔同 相對而言我所選擇嘅湯底蝦味就無咁突出 可能味道較淡 對比之下就好似變得反而幾清新而粗麵口感比較硬 有啲嚼勁 幼麵就比較淋啲 個人比較喜歡幼麵仲額外加量咗幾塊叉燒同溏心蛋一隻 加一客小食5隻餃子 叉燒肥瘦分佈適中但無乜味道 至於餃子就無咩特別 唔算特別好食 不過點咗個醋都幾開胃不過總括黎講都算OK 雖然未算驚豔 但都可以一試個湯底 至於價錢就同普通拉麵舖差唔多啦 有收加一較為美中不足嘅地方就係無可避免地由於店舖比較接近馬路 所以近門口嘅座位每逢有大車經過 好似巴士咁 張枱同啲嘢都會為之一震最後仲難得地享受咗佢哋舖頭週年慶典為生日正日提供嘅免費拉麵一碗優惠🤣 原來都幾多人當天生日
朋友一直推介一幻拉麵嘅蝦湯湯底 不過好耐都未有機會試

見佢標榜香港限定嘅湯底