2018-09-23
睇完近期唯一值得期待既戲鐵血戰士之後就同個fd去搵野食醫肚。途經呢間拉麵店 被佢挑起左我既日本癮,所以就決定食拉麵一解思日之情。呢間拉麵店并承日本既傳統,先有係拉麵機買飛再入內比師傅去烹煮。我地初見呢間機既時候都覺得好有日本既感覺,先揀邊一款搵面,當中可自選直麵或曲麵,需唔需要走蔥,然後可再選加麵或加其他配料、飲料等,操作十分簡單直接。入到店內亦滿有日式既感覺,有拉麵店既bar枱或普通餐枱。另外 店內既電視會不斷播著日本廣告同日文歌 凝造出客人處身於日本既感覺。我就點左辛味辣麵,係各種款式中唯一既一款辣麵。鮮姐色既湯底,上面浮左一浸辣油,但佢唔止咁簡單,另有一團豆瓣醬同芝士粉。將各款配料撈均之後 令到個湯底更加完整,有少少既辣味 唔會好辣,再有淡淡既芝士味,重口味之餘 你又會覺得佢係本應如此。另有兩大塊叉燒,相比起一般拉麵店,佢係比較大塊,肉質軟淋,但肥脂位亦有少少韌口。半熟蛋既處理都唔錯,蛋黃半熟半生,值得一讚。友人則點左櫻花蝦拉麵,櫻花友落既份量十分之多,可謂落重本。同樣地都會有兩塊大叉燒同一個半熟蛋。聽友人講鮮度、咸度恰當,也是值得一試。我地都各點左一枝汽水,都係日式汽水,襯晒配
我地都各點左一枝汽水,都係日式汽水,襯晒配麵。
呢間拉麵店無論從點餐、裝修、食物飲料都滿滿地散發著日本既感覺,估唔到荃灣都有咁傳統既拉麵店。