2020-01-08 264 浏览
12月特登提早同男朋友慶祝聖誕食餐好,平時成日都係食西餐,所以今次決定食有25道菜式嘅廚師發辦。餐廳唔算太大,而吧枱可以望住壽司師傅料理嘅位就只得八個,我地兩個就霸咗其中兩個位喇,由於有太多道菜式嘅關係,等我挑出幾道心水菜式主力介紹一下首先介紹係第一道菜式,鮟鱇魚肝,之前有食過平價版,口感令人聯想起貓糧,但係呢到爬將魚肝用酒灼煮過,絕對同我之前試過嘅無得比,完全覺得係兩樣唔同嘅食材黎,呢個魚肝有濃郁嘅肝臟味,有入口即溶嘅口感,表面仲有一小撮芥辣,可以中和油膩感,只可話之前食過嘅鮟鱇魚肝都係假貨黎!!跟住有當造嘅沙甸魚壽司,師傅預先用鹽風乾咗兩日,有別平時嘅沙甸魚,平時食嘅時候會食到細小嘅軟骨,口感比較粗糙,反而呢個嘅質感係好滑溜,一啲都唔會腥,壽司飯亦都調好味,真係幾好食接住有帆立貝兩食,一食緊係帆立貝刺身啦,口感嫩滑、微微彈牙,食到原有嘅鮮味,而第二食就係磯燒,中間仲係半生熟嘅狀態,幾惹味呢個形狀睇落似滑梯嘅係鮫魚刺身黎,細望會見到直紋,表面稍稍火炙過,油脂甘香,原本以為係滑溜嘅質感,食落反而係實實地嘅下一個係我向來都鍾意食嘅白子,雖然好多人知道白子係咩之後就會卻步,但係只要大膽試一
下一個係我向來都鍾意食嘅白子,雖然好多人知道白子係咩之後就會卻步,但係只要大膽試一次之後,擔保你一定會愛上佢超Creamy嘅口感,師傅仲削咗少少柚子皮,所以伴隨淡淡清新果香
之後有簡單嘅美味,花竹蝦壽司,鮮橙紅色嘅斑紋令人食欲大增,上面亦都灑上柚子皮,蝦肉食落嫩口,微微彈牙,好食!
雖然春子鯛壽司係主角,但係千其唔可以睇少魚肉上面嘅黃色碎粒,今次唔再係柚子皮喇,而係烘乾咗五日嘅蛋黃黎,魚似嘅味道同蛋黃嘅味道都幾夾
不得不介紹一定係呢個海膽杯,用比清酒杯稍大嘅玻璃杯載住一小撮壽司飯,跟住放上白海膽,味道唔腥,而且接近入口即溶嘅口感,令人難以抗拒
呢個類似手卷嘅菜式係叫鯖魚棒,係日式嘅箱押壽司,用醃製過嘅鯖魚整成,可以食鯖魚嘅甘香魚油味,同時帶有陣陣嘅紫蘇葉香,最後再連埋紫菜包住一齊食,非常滿足
最後仲有麵豉湯同甜品,不過估唔到仲有一份小禮物可以拎走,原來餐廳會為每一名顧客送上一份外帶嘅腐皮壽司,講真食完25道菜真係好飽,所以我放咗入雪櫃,第二朝做早餐食,調味好恰當,飯粒分明彈牙,好食~