2017-02-02
一早已經食過101肉燥飯嘅一人火鍋 覺得好好味 又抵 所以知道附近開咗呢間101手工涮涮鍋都一直好想食~呢日終於約到朋友嚟試喇~佢位置喺隔101肉燥飯幾間舖位~ 抬起頭就會見到佢招牌喇~因為果日我哋差唔多6點就嚟食所以都唔駛等位入到門口仲要行樓梯上樓上嘅~入到去環境幾好,燈光暗暗咁幾舒服,又乾淨,坐位又闊落,整體感覺幾好入到去就嗌嘢食嘞!我哋就嗌咗芝士雞鍋呢張係for火鍋配料既 所有都可以無限追加!!當然唔少得打邊爐必有嘅調味料啦~首先就黎前菜先~ 有麻醬手撕雞同麻辣木耳 好好食 而且兩個都可以無限追加!! 跟住個火鍋都嚟喇~ 入面一早已經有西蘭花、蘑菇、洋蔥、番茄等等等等,當然仲有唔少得既雞啦!佢滾嘅時候陣啲芝士味真係好香我地嗌左豬肉片,係每兩位送一碟既~ 都幾大碟幾多下~(興奮得制震曬添haha)呢個就係101特選手工火鍋拼盤~ 係位上既 而且係冇得再嗌架~左面由上至下嘅係芝士蝦丸、芝士墨魚丸、牛丸、黑松露芝士豚肉餃同黑松露蟹肉餃右面就有墨魚汁鳥結糖、太極冬菇、 黑松露蟹子海鮮軍艦 比較特別嘅就係右面果啲~ 墨魚汁鳥結糖個樣真係好似鳥結糖咁 但係食落去又係墨魚味架喎 好神奇太極冬菇
呢日終於約到朋友嚟試喇~
因為果日我哋差唔多6點就嚟食所以都唔駛等位
佢滾嘅時候陣啲芝士味真係好香
右面就有墨魚汁鳥結糖、太極冬菇、 黑松露蟹子海鮮軍艦
比較特別嘅就係右面果啲~
太極冬菇係用墨魚滑同蝦滑整嘅~ 所以就一黑一白咁整到好似個太極標誌咁~ 最鐘意食冬菇嘅我就啱晒啦~
黑松露蟹子海鮮軍艦就喺豆卜上面放咗海鮮滑~ 好彈牙~ 而且同黑松露嘅味都好夾!
除左火鍋配料任點之外,呢度所有無酒精飲品都係任嗌架!!
質感好滑,而且奶茶味仲好濃~ 好好食!
overall黎講二百幾蚊又咁多高質既野食真係幾抵,下一次想食邊爐既話都會考慮呢間
我地大概7點走,一落到去已經見到大排長龍喇!所以大家如果想試既話就預早時間去喇~