2018-02-24 35 浏览
新年同屋企人出街食飯嘅機會真係直線上升,唔想次次食中菜,打邊爐都係唔錯嘅選擇。今次同屋企人手揀咗呢個海鮮火鍋套餐,包左兩盤餐前小食、七款海鮮、五款火鍋配料、三款蔬菜配料加粥底,仲有甜品添呀,超級抵食!枱上面嘅宣傳紙就仲好貼心,寫晒個款海鮮要滾幾耐,啱晒我呢啲驚食到唔熟野食嘅人。兩款餐前小食,可以一路食一路等火鍋滾。七款海鮮包括咗大蝦、蟹、魚、鮑魚、象拔蚌、沙白同蜆。大蝦好新鮮,成日想跳出嚟;蟹雖然唔係好多膏,但肉質都幾鮮甜;魚片薄切,唔會好多魚骨,食落都好方便;鮑魚係估唔到嘅大,爽口彈牙;貝殼類我都超欣賞,完全冇沙,好新鮮!另外,呢度嘅手打墨魚丸都值得一試,墨魚丸好彈牙,入邊有唔少墨魚丸粒粒,食落好有好感!爸爸就鐘意雲吞,話塊皮唔會好厚粉,鮮蝦同鮮肉做嘅餡料都唔錯。等食晒火鍋嘅配料之後,就可以叫店員幫手整粥底,粥底陪埋三種蔬菜配料,芋頭粒、蘿蔔粒同粟米。啲粥吸晒之前海鮮火鍋嘅鮮味,好鮮甜,仲可以根據個人喜好加酸菜榨菜等等嘅配料。諗住買單嘅時候,店員仲上埋紅豆沙甜品,食到超飽真係好抵食!

兩款餐前小食,可以一路食一路等火鍋滾。

諗住買單嘅時候,店員仲上埋紅豆沙甜品,食到超飽真係好抵食!