2020-12-28 886 浏览
朋友知道我好钟意食日本嘢,佢话呢一间omakase Lunch只要六百零蚊,质素又好,所以就约咗我嚟食餐厅嘅设计虽然系走简洁路线,但灯光好光猛,佢嘅摆设亦都好有日式传统食omakase就梗系要坐寿司吧枱啦,每个位置都围住师傅,可以望住师傅处理每一件食材,真系一件赏心乐事Lunch嘅寿司set有三款,价钱就三百几蚊至六百几蚊师傅亦会问定你有啲乜嘢食材你系唔食嘅,佢就会用另一样食材代替以下几款系我食咗觉得好好味嘅推介带子:呢个带子同平时喺餐厅生食嘅食法有啲唔同,带子系微微火炙过嘅,用紫菜夹住食,带子嘅味道鲜甜海胆:呢款师傅话系拍卖级嘅海胆,食落真系好唔同,食落劲鲜甜,完全冇腥味酱油渍赤身:呢件寿司嘅重点系佢嘅酱汁,呢种嘅酱汁未配落寿司,做到咸淡适中剥皮鱼+鱼肝酱:鱼肝酱味道好特别,未食过嘅真系值得一试松叶蟹+蟹膏:呢个将松叶蟹嘅蟹肉混合埋蟹膏,一只蟹嘅鲜味就混合晒喺呢个食材入面大拖罗:呢旧真系唔使讲,超级肥美,一咬落去啲鱼油浸晒出嚟,超想食多旧呢个价钱食到咁高质嘅日本食材,真系咩都抵返晒

Lunch嘅寿司set有三款,价钱就三百几蚊至六百几蚊

以下几款系我食咗觉得好好味嘅推介

剥皮鱼+鱼肝酱:鱼肝酱味道好特别,未食过嘅真系值得一试

呢个价钱食到咁高质嘅日本食材,真系咩都抵返晒

2020-12-28