2020-11-17 70 浏览
今日友人带我哋嚟到新蒲岗 Mikiki 揾食, 试吓喱间佢哋拍拖嚟食过嘅日本餐厅。7:00pm 左右去到, 唔使等位, 指定动作之后就由店员安排入座。 一坐低, 店员就递上一张印有 QR code 嘅热感纸, 我哋一行四人各自喺自己手机落 order。 P san 点咗个杂锦鱼生丼, 入面有三文鱼、 吞拿鱼、 玉子烧、 青瓜、 酸姜同蟹子, 净系料已经好丰富, 三文鱼好肥美, 食落口有甘甜鱼味, 吞拿鱼方面, 一啲都唔腥, 仲好有鱼味, 虽然系全部切粒唔系片, 但每粒都好厚, 再加上喺满布一片鱼生海嘅下面, 系好有诚意嘅赤醋饭, 啲饭粒粒分明, 但又唔会太黏笠同太软, 而味道方面, 有些微嘅醋酸味再加少少咸咸地, 无平时咁寡, 令味道更有层次, 再配埋酸姜, 令人更加开胃唔会腻。      而我喱个系火灸左口鱼边丼, 初时睇手机落 order 时, 有怀疑过上面嘅系咪海胆, 结果嚟到嘅的确系海胆, 而且仲好爽唔会一 pat pat, 但入面又有少少 creamy, 味道方面, 好甜而且唔会腥, 香港嚟讲咁嘅价钱, 质素算系唔错, 而且份量唔少, 足以过吓口瘾, 喺海胆下面嘅, 就系左口

杂锦鱼生丼

而我喱个系火灸左口鱼边丼, 初时睇手机落 order 时, 有怀疑过上面嘅系咪海胆, 结果嚟到嘅的确系海胆, 而且仲好爽唔会一 pat pat, 但入面又有少少 creamy, 味道方面, 好甜而且唔会腥, 香港嚟讲咁嘅价钱, 质素算系唔错, 而且份量唔少, 足以过吓口瘾, 喺海胆下面嘅, 就系左口鱼本尊, 左口鱼师傅用火炝灸烧过, 令鱼嘅肥油被迫咗出嚟, 食落好肥美香甜, 质地亦都软滑, 被迫出嚟嘅肥油渗到落啲赤醋饭度, 令个饭更香, 又提升到另一层次。

火炙左口鱼边丼

总括嚟讲, 以上两个丼质素都唔错, 但友人之前嚟食过 lunch, 同一价钱会包括埋面豉汤同茶碗蒸, 所以感觉上好似无 lunch 咁抵食 😅。
2020-11-15
杂锦鱼生丼