2025-07-06 311 浏览
星期五同朋友岀旺角,之前佢一直想試下瀨尿蝦生煎包,所以就同佢去劉興記。因為接近午飯時間,又知劉興記都多人食,去到已見有人喺門口等都驚要等好耐,好彩都只係等左一陣,識員好快安排到入坐。去過幾間劉興記嘅分店,旺角呢間嘅裝修都幾有特色,坐都算舒服。點餐係用QR code 可惜瀨尿蝦生煎包已經售罄無得食,咁我哋決定豪豪哋食蟹黃拌麵,當然唔少得朋友最鍾意食嘅生煎包,同埋比我最鍾意嘅酸辣湯。蟹黃拌麵($150)蟹黃麵係分開上,蟹黃份量超多,足足有一碗,面嘅份量都大。蟹黃一上枱就有蟹嘅香味,將蟹黃倒落去面嗰度撈勻,每一條面都可以沾到蟹黃,蟹黃夠多夠香,加埋蟹肉大滿足。生煎包(4隻$35)劉興記最出名嘅就係生煎包嚟到點可以唔食呢?咁啱我哋坐咗冇幾耐呢就有個客人大叫話點解啲生煎包唔熱嘅?職員冇多問好快幫佢換過一碟,呢個服務態度真係難得一見。而我哋食嘅時候呢新鮮包依然係熱辣辣,亦都一如以往咁爆汁,個包底亦都係好脆。雞絲酸辣湯(大$45)$45一碗大大碗,兩個人可以分到每人兩碗。材料好足㗎,雞絲又唔好韌,喺出邊好難飲到啲咁平又足料嘅酸辣湯。豆漿(免費)一坐低職員就首先俾咗兩杯豆漿,豆漿係唔使錢㗎!職員仲會為

蟹黃拌麵($150)

生煎包(4隻$35)

雞絲酸辣湯(大$45)

豆漿(免費)

一坐低職員就首先俾咗兩杯豆漿,豆漿係唔使錢㗎!職員仲會為你無限添飲,絕對冇手軟。

雖然只係食咗三樣嘢,但係都勁飽。而呢一個價錢食到咁高質嘅嘢真係好難得。希望下次可以食到瀨尿蝦生煎包啦。

旺角分店無論環境同埋服務態度都非常出色,值得一讚!
2025-07-04