2017-03-02
天寒地凍最好就係打邊爐,今日就約咗朋友去咗尖沙咀山林道嘅《同人鍋》, 呢度推出咗$288雞煲海鮮火鍋肥牛任食, 價錢方面真係頂級優惠。首先就叫咗個麻辣雞煲, 呢度嘅麻辣雞煲帶有麻香, 辣味十足, 唔食辣嘅朋友亦可以叫小辣, 雞煲上檯前加上咗寬粉, 一滾起後就可以食用。 雞煲用了一啲都唔馬虎, 雞肉嫩滑, 食落啖啖肉。 而且寬粉將濃郁嘅雞煲汁吸盡,食起黎非常惹味。之後送上嘅就係海鮮拼盤, 由於海鮮拼盤要食佢嘅鮮甜味, 我哋就另外叫咗個椰子雞湯底, 椰子雞湯底味道清甜, 椰香味慢慢滲出, 用嚟打海鮮, 就可以食得出海鮮嘅原味。呢個海鮮拼盤用料非常豐富,既有原隻龍蝦,亦有象拔蚌仔, 鮮活鮑魚, 生蠔,海蝦, 以及澳洲蜆同脆鯇片。龍蝦雖然唔係好大隻, 但勝在鮮甜, 肉質彈牙。而我最鍾意就係象拔蚌仔,味道鮮甜,帶啲海水味。澳洲遣亦都唔錯, 一啲沙都冇, 肉質飽滿, 味道鮮美, 令我哋一再encore。至於其他嘅火鍋材料亦都唔錯, 肥牛不過不失, 雪花尚算均勻, 喺任食邊爐嚟講唔算非常好。響鈴亦都夠脆卜卜, 充滿豆香。而且呢度亦有好多平時打邊爐較為少嘅丸, 就好似龍蝦沙律丸,帶有小小芥末味, 食物
仲有肥嘟嘟嘅飛魚子魚蛋腸, 口感較為彈牙, 同一般嘅魚蛋好唔同, 有啲似魚肉腸, 幾特別。