2020-03-04
喺旺角見完客,就叫男朋友去朗豪坊meet up我,去附近行街,行到有啲肚餓就一齊去食嘢,醒起好耐都好耐之前,同阿媽喺太子附近食過一間花膠雞煲,見凍凍地就一於帶男朋友去食下!嗰時我哋喺廣華醫院附近行緊街,google下條路點行,發現原來地鐵站轉彎幢大廈都有間分店,咁就梗係捨遠取近啦😂未入到門口,侍應做已經攞住量體溫槍standby,比個拉鏈膠袋我哋入口罩,同請我地用搓手液清潔雙手! 防護工作做得非常到位👍🏻我地點左:1. 花膠響螺雞煲(半隻)2. 鮮蝦雲吞3. 冰豆腐4. 冰菜一上咗個雞煲,我哋即刻飲啖花膠湯,男朋友即刻話:The soup is so rich,我都覺呀,為免唔好俾佢飲晒啲湯,即刻夾返幾舊雞俾佢食😂 佢話覺得好神奇,因為啲雞一直煲住,食到最後都仲好嫩滑,可能佢留意唔到,侍應系上菜時,就幫我地較左個「蚊之火」,非常貼心鮮蝦雲吞:蝦非常新鮮、爽口,就算煮左15分鐘都無散晒👍🏻冰豆腐:一上菜就下鍋,食到最後啲豆腐吸晒湯汁,同鮮蝦雲吞嘅蝦精華,唔使講都知好好食冰菜:非常翠綠,一啲爛邊都無👍🏻 煮幾秒鐘後食,仲好脆口👍🏻
我地點左:
1. 花膠響螺雞煲(半隻)
2. 鮮蝦雲吞
3. 冰豆腐
4. 冰菜
鮮蝦雲吞:
蝦非常新鮮、爽口,就算煮左15分鐘都無散晒👍🏻
冰豆腐:
冰菜:
非常翠綠,一啲爛邊都無👍🏻 煮幾秒鐘後食,仲好脆口👍🏻