2024-02-12 65 浏览

最近朋友介绍咗一间打卡able嘅高质酒楼「莫云 Mokone」,侍应招呼好、中菜创意度高又摆盘精致,估唔到连装修优雅又有格调!呢到试到好多创意中菜,味道都好有水准。我先拣咗铁观音,精致器皿加上有蜡烛台保持茶温,全程都品尝到浓郁、清香茶底!而前菜三宝包括荞头 、合桃 、XO酱,卖相精致又美味,超开胃!
#蟹粉小笼包/只 $38初时以为系传统式好细粒,一上枱真系有少少吓亲。皮薄多汁,蟹粉爆馅,蟹粉鲜甜、鲜味十足,完全做到齿颊留香感觉!#鱼子酱赛螃蟹饺 $68

开口造型、烟韧十足嘅橙色饺子,表面铺满蛋白虾仁、矜贵鱼子酱,内里有爽口弹牙猪肉虾胶,香滑蛋白味赛螃蟹肉,原粒食用味道混合咸香、口感丰富。#网油牛肉 $68好考功夫嘅网油牛肉终于试到!一层猪网油包著牛肉球,蒸煮方式锁著肉汁,牛肉球超多汁又软稔。估唔到网油咁香,再加软滑牛肉都几夹。#高汤海参灌汤饺 $88灌汤饺皮薄馅靓,爽弹虾肉内馅加上高汤已经够鲜甜满足,估唔到仲有海参,超有咬口。#伊利比亚叉烧肠粉 $ 68肠粉必次饮茶必点,估唔到肠粉款式都多,今次拣咗呢款。皮薄香滑,估唔到伊利比亚猪几肥美爽口!
#芥末美国石蚝卷 $68
一咬食落去

#蟹粉小笼包/只 $38

#鱼子酱赛螃蟹饺 $68

#网油牛肉 $68

#高汤海参灌汤饺 $88

#伊利比亚叉烧肠粉 $ 68

#芥末美国石蚝卷 $68
一咬食落去就石蚝够新鲜、蚝味浓郁又多汁,加埋酥化脆皮,真系好好食!食到一半感觉到芥末味,唔算太辣,但满口蚝味又浸出芥末味,感觉好特别!