2019-09-29 1651 浏览
食pici真系要好有神心,之前试过食唔到,今次我真系7:00pm前到,最难得系7:00pm前竟然4个人到齐,终于入到去啦,最后一张枱就系咁卑我地坐左我地拣左tasting menu,4个人可以拣4 starters,6 pastas & 1个dessert,每位$290Burrata Cheese : mozzarella cheese配火箭菜好夹,两者既味道都无被抢左Beef Tartare: 牛好滑,蘑菇片萝白片都切得好薄,成碟既口感好有层次Chef’s Selection Cold Cut: Parma Ham, salami, parmesan & taleggio, Ham 同cheese 永远都系送酒一流既starterVitello Tonnato:卖相就真系麻麻,牛肉片配吞拿鱼蛋黄酱原来味道系好丰富,又几好味道㖞Pasta of the Day: 正常既味道,意大利粉好al dente, 同埋椰菜丝一齐食就无咁腻Classic Lasagna: 上枱个阵已经闻到好香既芝士味,牛肉厚条面,经典的味道,都几腻Pici “Cacio e pepe”: 我系见到pepe个字所以

Pici “Cacio e pepe”: 我系见到pepe个字所以叫佢,黑椒加上芝士既煮法,味道无咩特别,个面质就比较特别,比一般既意粉粗,似乌冬既烟韧版,所以好饱肚

Ravioli Carbonara: 每只意大利云吞入面都有蛋浆同芝士,配埋脆脆既bacon碎,出面真系好少食度,值得一试

Tagliolini: 远远已经闻到松露既香味,好多片新鲜黑松露系面呀,鲜松露食落味道无闻既咁重,意粉好al dente,钟意黑松露既一定要试

Ravioli: mascarpone同smoke salmon既配搭几夹,好软滑

Dessert我地拣左2个 Tiramisu 2个Panna Cotta

Tasting meau原本以为好细碟,点知份量一d都唔少,仲可以试咁多款手造既pasta, $290真系好抵食