餐厅: 甘味讚岐手打烏冬
资讯:

去咗间讲名仲有手打技巧嘅乌冬店,感觉好兴奋👀!餐牌唔多但每样都劲引诱我。特登拣咗两样明星菜:炸蚝鲣鱼汤乌冬同埋猪软骨蕃茄汤乌冬。炸蚝香脆得嚟又唔油腻,微微嘅海味好夹鲣鱼汤底,汤底鲜味得滞,啖啖清新,令乌冬面条显得更滑溜,啱晒爱静态嘅朋友。讲起猪软骨蕃茄汤,呢个就丰富啲,蕃茄汤甜甜地,带咗啲天然嘅酸,一啖软骨入口即溶,瞬间融化咗喺舌尖嘅感觉真系正🍅!但同桌友嘅火炙餐就有啲咸湿,啲鱼肉少咗新鲜感,概念好得哂,执行上就烂嗮节,都几唔掂。总括嚟讲,啲乌冬令人回味,特别系个汤底,咁标志性,好似去咗日本咁。下次再来,我就知点拣喇!虽然有失望嘅时刻,不过呢家店嘅招牌乌冬真系嗌得过,百分百推介!👍